- I høyeste grad en verdig vinner, mener en samstemt jury bestående av Thorvald Stoltenberg, deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg, redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum, partner i Wikborg Rein Ola Øverseth Nisja, og konsernsjef i Bundegruppen Odd-Erik Bunde.

Dette er historiens viktigste håndtrykk

Et klart flertall kåret håndtrykket mellom USAs president, Ronald Reagan, og generalsekretær i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, fra 1985 til vinner av kåringen om «Historiens viktigste håndtrykk».

Som bygg.no har skrevet om tidligere, har BundeGruppen samlet et knippe fremtredende mennesker fra norsk samfunnsliv for å sette fokus på verdien av skikkelighet og redelighet som spilleregler i næringslivet. BundeGruppen har på bakgrunn av dette initiert en nasjonal kåring av historiens viktigste håndtrykk i samarbeid med Nettavisen.

Nå er vinneren kåret, og det ble håndtrykket mellom USAs president Ronald Reagan og generalsekretær i Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov i Genève i Sveits i 1985 som ble stemt frem som det aller viktigste. Totalt stemte 2776 personer på 11 kandidater plukket ut av juryen.

- Det er i høyeste grad en verdig vinner, fordi det er et håndtrykk som har betydd og vil bety noe for generasjoner fremover, sier tidligere forsvars- og utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

Et fredelig håndtrykk

Håndtrykket markerte det første møtet mellom statsoverhodene på seks år, og ledet til enighet om å redusere atomvåpenarsenalet på hver side med 50 prosent.

Urolighetene statene imellom fortsatte, men dialogen som ble innledet var likevel starten på slutten. Reagans vilje til å legge press på Sovjetunionen bidro til den kalde krigens slutt.

- Jeg må si at Reagan fikk honnør for det, men Gorbatsjov har ikke fått den honnør han fortjener, i alle fall ikke i Russland, sier Stoltenberg, og legger til at dette er det mest fredsskapende håndtrykket han har sett.

Bred enighet

Alle er enige om at det var rett håndtrykk som gikk av med den gjeve tittelen til slutt.

- Jeg synes det var en veldig verdig og viktig vinner. Dette håndtrykket har vært viktig for freds- og demokratiutviklingen i Europa spesielt, men også i verden for øvrig, sier Elisabeth Grieg.

- Det er veldig bra at det ble denne vinneren; en vinner vi alle sammen kan stå bak. Det var uten tvil den beste kandidaten som vant, oppsummerer konsernsjef i Bundegruppen, Odd-Erik Bunde.

Nisja supplerer:

- Det er jo flott at når det først var det historiske håndtrykket som skulle kåres, at det var et håndtrykk fra et helt opplagt historisk og viktig øyeblikk som vant.

- BundeGruppens fundament for å lykkes i byggenæringen har vært tuftet på etterrettelighet og å oppføre oss som folk. Vi ønsker å signalisere dette sterkere til omgivelsene, og har med bakgrunn i dét løftet frem håndtrykket som symbol på noe vi setter høyt og holder hellig, sier konsernsjef Bunde.

Han håper BundeGruppens fokus på verdien av et håndtrykk gjennom denne kåringen kan bidra til relasjonsbygging og tillit på tvers av både bedrifter, bransjer og mennesker.