Lofotringen i Nordland. Illustrasjon: Statnett

Statnett overtar Lofotringen

Partene ved Lofotkraft, Trollfjord Kraft og Statnett er kommet til enighet, og det er avgjort at Statnett tar over Lofotringen.

Det skriver Statnett i en pressemelding på sine nettsider.

Partene ved Lofotkraft, Trollfjord Kraft og Statnett signerte fredag avtalen om overdragelse av Lofotringen til Statnett, og søknad om overføring av konsesjoner, med videre, vil nå forelegges NVE for godkjenning, heter det i pressemeldingen.

Lofotringen er en forbindelse i regionalnettet mellom Kanstadbotn og Hinnøy, via Kvitfossen i Lofoten, Melbu og Sortland i Vesterålen. Anleggene eies i dag av Trollfjord Kraft, Lofotkraft og Statnett.

Olje- og energidepartementet vedtok 26.juni 2013 at Lofotringen skal innlemmes i sentralnettet, forutsatt at Statnett overtar nettanleggene.

Lofotringen har de siste årene hatt flere strømbrudd, og de værmessige forholdene i området er krevende. Deler av nettet er gammelt og har kapasitetsproblemer, skriver Statnett i pressemeldingen.

Avtalen som nå vil bli forelagt NVE for godkjenning innebærer at Statnett i første omgang vil overta strekningen fra Sortland til Kvitfossen. Lofotkraft er i gang med byggeprosjekt på strekningen Kvitfossen – Kanstadbotn, og ved ferdigstillelse av linjen, i oktober 2016, har Statnett forpliktet seg til å overta linjen fra Lofotkraft.