Foto: Finn Ståle Felberg

Åpner Snøhetta-designet bigård ved Mathallen

Utover sommeren kan du få kjenne den søte smaken av honning i Mathallen. Nå får 160.000 by-bier sine egne Snøhetta-hjem på Vulkan i Oslo.

Velkommen til summende stemning onsdag 25. juni kl. 13 – da blir Vulkan bigård avduket, og navn på de to dronning-biene avslørt.

Snøhetta har laget to helt spesielle bikuber til Vulkan bigård, som er et samarbeid mellom Mathallen og birøkter Heier Du Rietz.

- Samspillet mellom mennesker, dyr, planter og insekter gjør at birøkting i et urbant miljø er svært spennende og fascinerende. Dette var bakgrunnen for at vi ønsket å ha bier på Vulkan, sier birøkter Alexander du Rietz.

- Vi har derfor tatt i bruk takflaten mellom Mathallen og Dansens hus til å lage bigård, og har fått Snøhetta til å designe bikuber som passer til urbane by-bier. Vi ønsket i tillegg å vise at bikuber kan være et forskjønnende element i byen vår. Derfor er Snøhettas bidrag viktig, sier Frode Rønne Malmo, daglig leder i Mathallen.

Mathallen er i tillegg et ypperlig sted for bier, som kan finne pollen, nektar og vann ved Akerselva, Telthusbakken og i området rundt Gamle Aker Kirke. I løpet av sommeren skal dette gjøres om til Vulkanhonning, som senere skal selges i Mathallen. Det er takket være midler fraSparebankstiftelsen DNB, og deres bidrag til Norges birøkterlag og Bybi, at prosjektet har blitt en realitet.

Snøhettas største

Arkitektkontoret Snøhetta er først og fremt kjent for å stå bak store, verdensberømte bygg som Operahuset i Oslo og biblioteket i Alexandrina. Nå har de for første gang laget bikuber. Med tanke på hvor mange som skal bruke byggverkene, er dette likevel et stort prosjekt.

- Dette er en av største jobbene vi har hatt – her lager vi housing til 160.000 individer. Så mange har vi aldri laget et hjem til tidligere, sier Snøhetta-arkitekt Peter Girgis spøkefullt .

Bikubene skal nemlig ha plass til omtrent 160.000 bier.

- Det har vært veldig spennende å jobbe med bikubene. Det at vi tar i bruk et tidligere ubenyttet rom i byen, for å gi biene en grønn lunge, gjør jo også dette prosjektet ekstra fint, sier Girgis.

Bienes redningsaksjon

Ved å lage en bigård bidrar aktørene i en viktig aksjon for å redde biebestanden på jorda. De siste årene har milliardevis av bier dødd, og dette er et stort problem fordi bier er blant de viktigste matprodusenter i verden.

- En tredjedel av verdens matproduksjon er avhengig av insekter som kan spre pollen, og biene er de insektene som er aller flinkest til dette. Vulkan bigård blir derfor en liten brikke i en verdensomspennende dugnad for å redde biene. Uten bier blir det ingen jordbær, bringebær, epler, appelsiner, bananer, sjokolade, mandler, marsipan, kaffe, gulrøtter, løk, paprika, tomater og så videre. Listen er nærmest uendelig. For å sikre mat også i framtida, er det viktig at folk vet hvordan de kan bidra til et godt og bærekraftig miljø, sier birøkter Alexander Du Rietz.

Vulkan bigård vil av den grunn bringe flere bier til byen, og har samtidig et ønske om å spre informasjon og skape engasjement rundt bier og deres arbeid i og utenfor kuben.

- Vi håper mange besøkende kommer innom for å smake på Vulkanhonningen og lære mer om bier - og at biene selv vil trives i sine nye, Snøhetta-designede hjem, sier Du Rietz.