Konsernsjef i Avinor Dag Falk-Petersen mottar Airport Carbon Accredited certificate av Olivier Jankovec, Director General ACI EUROPE

102 flyplasser er nå klimasertifisert

102 flyplasser er nå med i ACIs Airport Carbon Accreditation (ACA) program, som ble startet for fem år siden. 85 av disse er europeiske.

De flyplassene som er med i ACA blir vurdert av uavhengige organer i forhold til deres innsats for å redusere CO2-utslipp som er innenfor deres direkte kontroll. Vurderingen omfatter også samarbeidstiltak med flyselskapene og andre på flyplassområdet.

I Norge er Bergen lufthavn, Flesland den siste lufthavnen som ble klimasertifisert. I tillegg erOslo lufthavn, Gardermoen, Trondheim lufthavn, Værnes og Kristiansand lufthavn, Kjevik sertifisert.

Det er fire nivåer innenfor ACAs klimasertifisering. Oslo lufthavn og Værnes er sertifisert på øverste nivå og er med andre ord klimanøytrale. Det er nå i alt 16 klimanøytrale flyplasser i Europa.

Flesland og Kjevik er sertifisert på Nivå 2 Reduksjon. På dette nivået må flyplassene kunne dokumentere at de har gjennomført tiltak for å redusere CO2-utslipp og ha klare planer for videre reduksjon.

ACI Europe omfatter 450 flyplasser i 44 europeiske land. Medlemsflyplassene håndterer

90 prosent av all kommersiell flytrafikk i Europa, med nesten 1,5 milliarder passasjerer hvert år.