KrF går ut av byrådet i Bergen etter bybane-uenighet

KrF trekker seg fra byrådet i Bergen på grunn av uenigheter om bybanetraseen.

– Bybanen har vært en av KrFs aller viktigste saker, og dagens bystyremøte tvinger således fram denne konklusjonen, sier gruppeleder Marita Moltu i en pressemelding.

Bystyret i Bergen vedtok tirsdag med knappest mulig flertall at Bybanen skal legges i tunnel under Bryggen når det skal bygges ny trasé nordover mot Åsane.

Saken har vakt voldsomt engasjement i Bergen. Flere alternative forslag, blant annet om å utsette behandlingen, ble nedstemt.

Knapt flertall

Vedtaket om å bygge tunnel, med innslag ved Kjøttbasaren, ble fattet med minst mulig flertall: 34 mot 33 stemmer.

Arbeiderpartiet fikk støtte for sitt forslag om at Bryggen i framtiden uansett skal være både bil- og banefri, i tilfelle tunnelvedtaket ikke lar seg gjennomføre.

Kristelig Folkeparti viser til at byrådspartiene gjennom flere runder med forhandlinger hadde kommet fram til en avtale om Bybanen, og partiet anser Høyre og Fremskrittspartiets støtte til Arbeiderpartiets forslag som avtalebrudd. KrF meldte etter avgjørelsen at de ikke lenger kan være en del av dagens byråd i Bergen.

Ikke flertallsbyråd

At KrF, som har styrt Bergen i 40 år, trekker seg, betyr at Bergen ikke lenger har et flertallsbyråd, skriver Bergensavisen.

Bergen kommune opplyste tirsdag kveld at Høyre og Fremskrittspartiet fortsetter i et mindretallsbyråd.

– Jeg har i kveld blitt informert om at KrF har valgt å trekke seg fra byrådet med umiddelbar virkning. Jeg beklager at de har funnet det nødvendig å trekke seg ut av byrådet, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H). Hun takker partiet for mange års godt samarbeid i byrådet.

– Høyre og Fremskrittspartiet håper på et godt og konstruktivt samarbeid også fremover, sier hun.

Høyre overrasket

Avtroppende sosialbyråd Dag Inge Ulstein påpeker at KrF har vært med og regulert, finansiert og bygd alle deler av dagens bybane.

– For KrF var det en avgjørende seier at vi i byrådsforhandlingene i 2011 fikk gjennomslag for sammenhengende regulering og bygging av Bybanen også fremover. Nå er saken satt i spill, og KrF tvinges således ut av byrådet, sier Ulstein.

Hilde Onarheim (H) har inntil videre blitt tildelt fullmakter tilhørende byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing, opplyser kommunen.

Gruppeleder for Høyre, Dag Skansen, sier til Bergens Tidende at han er overrasket over at KrF trekker seg.

– KrF skisserte at det kunne bli utfallet, så det var vi klar over. Men det er rart at dette står om et lite punkt, sier han til avisen.