<p>Foto: Trond Joelson<br></p>Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFra utdelingenFra utdelingen

Rom Eiendom og Lund og Slaatto Arkitekter fikk Statens Byggeskikkpris 2014

Rom Eiendom og Lund og Slaatto Arkitekter er mottakere av Statens Byggeskikkpris 2014 for Gjensidige og NSB hovedkontor i Oslo.

Fakta om prosjektet

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 25.200 kvm

Byggherre: ROM Eiendom

Totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktssum eks mva:

615 millioner kroner

Arkitekt: Lund + Slaatto Arkitekter (+ interiørark. Schweigaardsgate 21)

Interiørarkitekt: Lund + Slaatto og Mellomrom (Schweigaardsgate 23)

Prosjektledelse: OEC Consulting

LARK: Bjørbekk Lindheim

Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen - RG: NGI - RIBR og RIA: Multiconsult - RIV og utførende: Randem og Hübert - RI Energi: Hjellnes Consult - Ri rør: Siv. Ing. J. R. Hop - RIE og utførende: Lys og Varme - Prosjektering stål og prefab: Høyer Finseth

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner delte ut prisen til Rom Eiendom og Slaatto arkitekter.

- Det er en stor ære for meg å dele ut Statens byggeskikkpris for 2014 til Rom Eiendom for nybygget i Oslo sentrum som er blitt hovedkontor for NSB og Gjensidige forsikring, sa Sanner under overrekkelsen på Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Bygget rommer 1200 arbeidsplasser og ligger i et av Norges travleste knutepunkt, tett ved hovedsporene på Oslo S.

- Byggeskikk er ikke et statisk begrep. Det er et uttrykk for verdier i samfunnet, både i samtid og fortid. Det handler om respekt for de særtrekk som preger det enkelte sted, og samspillet mellom bygningen og de naturgitte og menneskeskapte omgivelser. Det handler også om å ta vare på det beste i vår kulturarv og samtidig peke fremover, bidra til videre utvikling. Ikke minst handler det om å gi en ny tolkning av det som er særskilt for stedet, på bakgrunn av samtidens behov, verdier og teknologi, sier statsråden.

Fra juryens begrunnelse heter det:

«Prisvinneren viser hvordan gode bybygninger kan bidra effektivt til byutvikling. Vinneren består av to presise urbane bygninger som rommer moderne kontorarbeidsplasser og rike interiører.

Arkitekt og byggherre har utvist solid fagkunnskap og evne til disiplinert planlegging og gjennomføring fra overordnet ide til minste detalj. Bygningene utmerker seg med miljøriktige løsninger.»

Statens Byggeskikkpris er en hederspris for bygninger med tilhørende anlegg, som gjennom utførelse, materialbruk, og samspill med sted og miljø bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Kandidater til prisen skal ha god arkitektonisk utforming og skal oppfylle sentrale kvaliteter innenfor miljø og universell utforming. Alle ovennevnte kriterier må være imøtekommet i prosjekter som vurderes for prisen.»

Jan Tore Sanner åpnet også den digitale utstillingen Statens Byggeskikkpris 2014. Den skal vises i publikumsområder og andre egnede steder og kan ses via statensbyggeskikkpris.no

Krevende

Juryen med leder Anne Enger i spissen, har hatt en krevende oppgave i valget av årets vinner. Åtte av 56 påmeldte bygg gikk til finalen.

Hedrende omtale gikk til Nord- Østerdal videregående skole og Tre Taarn, Rundeskogen, Sandnes.

- Juryen har hatt fokus på universell utforming. Dette er en selvfølge i offentlige rom og i ny bygningsmasse. Juryen har imidlertid diskutert dagens krav til universell utforming av leiligheter i byområder med stort behov for små boliger. Her trengs nytenkning. Dagens regler kan føre til at etterspurte leiligheter ikke realiseres, sier jurylederen.

Vinneren mottar et beløp pålydende 200 000 kroner.