– Rådgiverbransjen må i større grad rekruttere folk som har erfaring fra byggherre- og entreprenørsiden, er budskapet fra John Nyheim til egen bransje. Nylig forlot han sjefsstolen i Norconsult.Jan Gunnar Fjeldstad

Nyheim gir seg på topp

– Den desidert største oppturen jeg som leder har opplevd, var å bli frikjent i Høyesterett for korrupsjonsanklagen mot Norconsult. Etter å ha vunnet 3-0 i tingretten, gått på en skikkelig smell 0-7 i lagmannsrett med jury for så å vinne frem i Høyesterett med sifrene 5-0 overskygger alt annet jeg har vært med på.

Det er John Nyheim som forteller dette til Byggeindustrien i forbindelse med at han gikk av som konsernsjef i Norconsult i pinsen og overlot sjefsstolen i rådgiverkonsernet til Per Kristian Jacobsen.

– Da advokat Cato Schiøtz ringte meg og ropte 5-0 i luren, gikk jeg rundt i kontoret og ropte og skrek og banket i veggen av pur glede. I syv år hadde jeg prøvd å holde garden høyt og motet oppe. Mistanken var en stor belastning for selskapet, men jeg hadde hele tiden troen på at vi hadde en sterk sak, fremholder han.

Mange oppturer

Og mange oppturer kjennetegner Nyheims vel 36 år lange yrkeskarriere i Norconsult og dets forløpere hvorav de 13 siste som sjef. Da han overtok som toppleder i 2001, hadde Norconsult 700 ansatte, svake resultater på en omsetning på omlag 650 millioner. Under hans ledelse ble det gjennomført 75 oppkjøp. En av hans siste gjerninger som sjef var å presentere konsernets 2013-tall som viste en omsetning på 3,6 milliarder og et driftsresultat på 308 millioner som gir en margin på 8,6 prosent.

Og Nyheim håper å bli husket for at han bidro til å bygge opp landets største og samtidig norskeide rådgiveraktør som også er en stor aktør i byggenæringen.

– På Byggeindustriens rankingliste over de 100 største entreprenørbedriftene ville vi plassert oss som nr. 6, foran Reinertsen, Mesta og Backe Gruppen, og da er vår omsetning i all hovedsak basert på salg av timeverk, kommenterer Nyheim som er stolt av prestasjonen.

Useriøsitet en nedtur

Som Norconsultsjef opplevde han de siste årenes avsløringer av sosial dumping, svart arbeid og utvikling av kriminelle nettverk som den største nedturen.

– Overslag antyder 400 milliarder kroner i svart arbeid. Dette representerer enorme summer, og her er byggenæringen verstingen. Dette er trist for næringen, og går på seriøsiteten løs. Dette er også blitt en økende belastning for oss som legger vekt på å være profesjonelle og seriøse aktører. Med et slikt bakteppe er det ikke alltid like hyggelig å stå frem å si at man jobber i byggenæringen. Derfor er det viktig at alle er nøye med at man tar med seg seriøse aktører. Her har myndigheter og byggenæring i samarbeid med politiet en stor oppgave for sammen å bekjempe dette, sier Nyheim som mener rådgiverbransjens bidrag er å gi BNLs og RIFs arbeid for seriøsitet sin fulle støtte.

Mer praktisk erfaring

Etter en lang yrkeskarriere i rådgiverbransjen har han følgende budskap til sin egen bransje.

– Vi rådgivere har vært kritisert for å være for teoretiske og mangle praktisk erfaring. Det har vært innvendt mot oss at vi oppholder oss for mye bak skrivebordet, og i for liten grad er orientert om hva som egentlig skjer på dagens byggeplasser. Vi har vært for opptatt av vår egenart og av å skulle beskytte denne. Mitt syn er at rådgiverbransjen i større grad må rekruttere folk som har erfaring fra byggherre- og entreprenørsiden. I Norconsult har vi de senere årene fulgt en slik rekrutteringspolitikk. Dette er viktig for å oppnå bedre forståelse for hva som er optimalt produksjonsgrunnlag på utførelsessiden. Dette er også avgjørende for at vi som rådgiver skal fungere godt i næringskjeden, fastslår Nyheim.

Høydepunkter

Blant gleder og høydepunkter i prosjektsammenheng i den siste tiden vil han særlig trekke frem at Norconsult vant konkurransen om prosjekt Oslo-navet, et oppdrag som går på å utrede fremtidens transportløsninger for Oslo og Akershus.

– Interessant, spennende og prestisjefylt for våre utredere innen samferdsel å gjøre en slik konseptvalgutredning som omfatter så vel samord­ning av Statens vegvesen, Jernbaneverket og Ruter som vurdering av nye tunneler for T-bane som jernbane under Oslo, kommenterer Nyheim.

Han er også stolt av at Norconsult vant oppdraget om å lage en konse­kvensutredning for Ringeriksbanen.

– Spesielt trivelig for en bergenser som meg å bidra til å få dette prosjektet på skinner som vil forkorte reisetiden til Bergen med en time, kommenterer han muntert.

Minnesmerker

Han synes også det er hyggelig å kunne etterlate seg noen minnesmerker som det er grunn til å være stolt av. Ett av disse er det nye hoppanlegget i Holmenkollen med som er prisbelønnet for sin flotte stålkonstruksjon og lyssetting. Han fremhever også at Norconsult har vært pionerer innen etablering av bybane gjennom å prosjektere første byggetrinn av bybanen i Bergen som har blitt en suksess. Og endelig håper han at Norconsult drar i land oppdraget med å prosjektere verdens lengste og dypeste undersjøiske veitunnel E39 Rogfast på 26 kilometer.

Hund i avskjedsgave

Tiden rett før pinse har vært preget av festligheter hvor godordene har drysset over Nyheim. Hilsen fra vegsjef Terje Moe Gustavsen og kolleger world wide på video varmet. Men på festen på hovedkontoret i Sandvika var det datterens hilsen med barnebarnet på armen som presset frem en tåre i øyekroken til bestefar.

Avskjedsgaven fra selskapet var en hund pluss bur og halsbånd. Valpen skal han plukke ut selv. Kriteriet er at den må kunne følge sin fjellglade hundeeier på skitur og være med på bratte oppstigninger. Det ligger an til å bli en Springer Spaniel. Men først må kona overbevises.

– Hun frykter at hun får hovedansvaret, og er følgelig opptatt at hunden skal være mitt prosjekt. Men når jeg tar henne med på en kennel, vil hun trolig smelte, kommenterer Nyheim.

Sparker ikke i grusen

Og konas frykt er ikke helt ubegrunnet. Nyheim er bedt av sin etterfølger om å sitte i styrene til datterselskapene i Danmark og Sverige samt i Technogarden som blant annet driver med utleie av teknisk arbeidskraft. Dessuten skal han bistå med oppkjøp av selskaper.

– V har lykkes godt med våre oppkjøp så jeg tror i all beskjedenhet jeg har noe å bidra med der. Men jeg er opptatt av at jeg som avgått leder ikke skal gå i veien for den nye ledelsen. Men så lenge den nye lederen synes dette er en vinn-vinn situasjon, er jeg glad for å bli spurt om å bidra, sier Nyheim.

– Dessuten har jeg noen styreverv utenfor Norconsult. Videre har jeg hytter som skal skjøttes, og i tillegg til flere fjellturer og mer skigåing skal jeg være bestefar. Jeg tror ikke at jeg som pensjonist kommer til å sparke i grusen. Da blir jeg nemlig ikke særlig god å ha med å gjøre, avslutter Nyheim.