Savner en ROT-avklaring

Det er fortsatt ikke kommet noen avklaring på om det vil bli åpnet opp for innføring av et såkalt ROT-fradrag i Norge. Stadig flere aktører kommer nå på banen og krever innføring av tiltaket.

Regjeringen har lenge snakket om at dette er noe de vil se nærmere på, og i mellomtiden øker kravet fra mange av byggenæringens aktører.

Det er jo ikke slik at tiltaket har mistet sitt eksistensbehov, heller tvert imot. Stadige avsløringer om bruk av svart arbeid, og ikke minst tall som beskriver det enorme omfanget gjør at behovet er større enn noen gang. Mandag la vi for eksempel ut en sak på bygg.no om en professor i Asker som krevde at jobben skulle gjøres svart, og som viste liten forståelse da håndverkeren svarte nei til å utføre murerarbeid svart. Det finnes mange slike eksempler.

I mellomtiden diskutertes det i regjeringskontorene, men nå må man komme til en avklaring. Blant de siste aktørene som  kommer med krav om at det må innføres en form for ROT-fradrag er hovedorganisasjonen Virke og Huseiernes landsforbund. Tidligere har en rekke aktører vært på banen, og ikke minst har BNL krevd innføring av ROT-fradrag. Virke peker i sin argumentasjon blant annet på at den norske økonomien sliter med å skape nye arbeidsplasser, at et ROT-fradrag vil kunne skape økt aktivitet, føre til en reduksjon i bruk av svart arbeid samt øke skatteinntektene for staten.

For kort tid siden kom det også frem tall på at en fradragsordning har fungert etter hensikten i Danmark, og at man her har redusert andelen av svart arbeid. Tilsvarende erfaring har man i Sverige.

Det er ikke tvil om at vi må komme med noen konkrete tiltak for å redusere bruken av det svarte arbeidet. Så langt har ingen kommet opp med et bedre alternativ enn ROT-fradrag. Det er derfor på tide å ta en avgjørelse rundt teamet. Om man skulle velge å si nei, er vi spente på hvilket tiltak de heller vil forsøke.