Illustrasjonsfoto.

Utførelsesstandard for trekonstruksjoner på gang

En standard for utførelse av trekonstruksjoner vil lette samarbeid mellom aktørene i byggebransjen, mener Norsk Treteknisk institutt.

Seniorforsker Kristine Nore fra Treteknisk.

Ifølge Treteknisk vil det bli enklere å kombinere produkter fra ulike leverandører og sikre lik utførelse. 

- Ikke minst vil en forenkling av anbuds- og tilbudsfasen gjøre tre mer attraktivt og enklere for entreprenør og byggherre, sier seniorforsker Kristine Nore fra Treteknisk i en pressemelding.

- Det er ønskelig å legge til rette for å bruke mer tre i større konstruksjoner og i tettbebygde områder. En standard for utførelse vil forenkle bruken av tre og må defineres ut fra industriens og brukernes behov, skriver Treteknisk i meldingen.

Trekonstruksjoner utføres i dag ihht. Eurokode 5, beskrivelsestekster i NS 3420 eller anvisninger fra Treteknisk, SINTEF Byggforsk eller annen tømrer-teori.

- Målet er å definere alle ledd i bruk av materialet og gi tekniske krav til materialet, de utførende og prosessen, heter det i meldingen.

Standard Norge leder skriveprosessen av standarden. Treteknisk leverer grunnlagsdokumenter basert på tilgjengelig litteratur, erfaringer og kontakt med industrien. Dokumentene retter seg foreløpig mot fukt, forbindelser, geometri og toleranser.

- Denne standarden vil bli et viktig verktøy for alle i Norge som jobber med prosjektering og utførelse av trekonstruksjoner, sier Vivian Meløysund fra Standard Norge.

Planen er at standarden ferdigstilles i 2016. Innovasjon Norge finansierer prosjektet, som ledes av Treindustrien. I tillegg til Standard Norge, og Treteknisk er Norske Takstolprodusenters Forening med i arbeidet.