Oppgraving av masser på Brakerøya. (Foto: Rom Eiendom)

Miljøoppryddingen på Brakerøya er avsluttet

En langvarig oppryddingsperiode er avsluttet på NSBs tomt på Brakerøya og Rom Eiendom har mottatt sluttrapport fra Miljødirektoratet. Resultatene er gode, men området skal overvåkes videre i driftsfasen.

Golder Associates har på oppdrag for Rom Eiendom ledet opprydding og overvåking på NSBs tomt som tidligere ble benyttet til impregnering av sviller. Dette førte til stor og alvorlig forurensning på tomten med funn av store mengder kreosot i fri fase.

Lokaliteten representerte kanskje landets største, gjenværende grunnforurensingssak og har preget oppryddingsarbeidene. Det har vært komplisert og tidkrevende å gjennomføre, og Miljødirektoratet mener ifølge Rom Eiendom at resultatet er tilfredsstillende og at det av praktiske og tekniske årsaker kunne vært vanskelig å oppnå et bedre resultat.

Eiendommen ble fram til 1972 brukt til å impregnere jernbanesviller med kreosot. I tråd med praksis på den tiden medførte virksomheten at grunnen ble sterkt forurenset av kreosot og til dels også av olje og tungmetaller.

- Forurensningen har ikke spredd seg til sjøen i nyere tid. Det er registrert noe kreosot i dypereliggende sedimentlag. Dette stammer mest sannsynlig fra den tiden da impregneringsverket var i drift. Naturlig sedimentasjon har sørget for å dekke til denne forurensningen med rene lag. Det har derfor ikke vært behov for å rydde opp i sjøen utenfor eiendommen, skriver Rom Eiendom i en pressemelding.

Miljøoppryddingen startet i 2009 og ble sluttført ved årsskiftet 2012/2013. Overvåkningsprogrammet i sjø og på land ble avsluttet i 2013. Sluttrapport for tiltaket ble sendt inn i mars 2014. I disse årene har 57 653 kubikk masse blitt fjernet og avhendet, og totalt ble 530 tonn kreosot fjernet.

Fagansvarlig for vedlikehold i Rom Eiendom, Øyvind Amundsen, kan stolt fortelle at oppryddingen på Brakerøya er avsluttet og Rom Eiendom har høstet bare gode tilbakemeldinger på arbeidet som er utført.

- Tilbakemeldingen er gledelig og samarbeidet med Golder Associates har vært meget bra, sier en stolt Øyvind Amundsen. Det vil imidlertid være behov for videre overvåking av forurensningen i driftsfasen.

Rom Eiendom har hatt svært høye miljøambisjoner for opprydningen som er gjennomført med de løsningene som ble vurdert å gi best miljømessig kontroll og resultat. Miljømålene for opprydningen var:

·Brakerøya skal ikke utgjøre noen forurensningsmessig risiko, verken på land eller i sjøen·Stedet skal renses som mulig, for å unngå uheldige miljøpåvirkninger knyttet til ut- og inntransport av masser·Det skal ikke forekomme sjenerende lukt

- De langsiktige målene for Drammensfjorden er også lagt til grunn. Jfr. prosjektet ”Ren Drammensfjord 2015” i regi av Fylkesmannen i Buskerud, avslutter Øyvind Amundsen.