Professor aksepterte ikke nei til svart arbeid

En professor bosatt i Asker viste liten forståelse da håndverkeren svarte nei til å utføre murerarbeid svart.

Det var en murerformann i Moderne Byggfornyelse AS som fikk forespørselen om å utføre svart arbeid for professoren. Murerformannen takket nei til å gjøre håndverkertjenesten på privaten og foreslo isteden at Moderne Byggfornyelse kunne gjøre jobben.

Professoren krevde da at entreprenørselskapet måtte gjøre jobben svart, noe som ble blankt avvist.

– Kunden viste ingen forståelse for at vår murerformann sa nei til et slikt forslag og det var ikke lenger interessant for han å bruke oss hvis vi ikke kunne gjøre jobben svart, forteller arbeidsleder Frode Nielsen i Moderne Byggfornyelse.

Sendte mail

Etter at henvendelsen ble avvist sendte Frode Nielsen følgende mail til professoren:

«Jeg viser til deres henvendelse til vår murerformann vedrørende oppsetting av støttemur og tilbygg. Jeg vil påpeke at henvendelser til våre ansatte med spørsmål om å utføre denne type arbeid "privat" uten moms (Svart arbeid) utenom ordinær arbeidstid er ulovlig og helt uakseptabelt. Etter at vår murerformann påpekte at denne type jobb ikke var ønskelig møtte han ingen forståelse for dette fra dere. Vi ønsker ikke samarbeid med kunder som ønsker og utføre arbeid på denne måten da vi ønsker og bli oppfattet som en seriøs bedrift.»

Ikke første gang

Knut Guldbrandsen i Moderne Byggfornyelse.

– Det er dessverre ikke første gangen vi opplever en slik henvendelse. Vi ser at det å kjøpe svarte tjenester er som å kjøre for fort. Det er allment akseptert, sier administrerende direktør Knut Guldbrandsen i Moderne Byggfornyelse.

Entreprenørselskapet jobber mye mot privatmarkedet, og har blant annet etablert en egen avdeling som kun jobber med privatkunder i Asker og Bærum.

– Hentydninger fra kunder som ønsker at vi skal utføre jobben svart dukker mye oftere opp i privatmarkedet enn i det profesjonelle markedet, konstaterer Guldbrandsen.

«Navnløse» firmaer tar jobben

Han forteller at de ved noen tilfeller har inngått kundeforhold der de kommer med både forslag til løsninger og kostnadsoverslag, men når dette er gjort hører de ikke mer fra kunden.

– En tid etterpå har vi registreret at det utføres arbeid for kunden vi tidligere har vært i kontakt med, men vi ser ikke noe firmanavn på de som fikk oppdraget, sier Guldbrandsen.

Han legger til at de til og med har tegnet ut løsninger og etter avtale med kunde levert inn byggemelding, for så å miste oppdraget til et «navnløst» firma.

– Dette er toppen av frekkhet, sier Guldbrandsen.

Frustrerende

Moderne Byggfornyelse sjefen sier de stort sett nøyer seg med en høflig avvisning i de tilfellene det kommer hentydninger om svart arbeid. Han påpeker at det ikke er ofte de opplever at kundene er så direkte som det professoren i Bærum var.

– Det er mulig vi burde gjøre mer enn å komme med en høflig avvisning, men vi har dessverre begrenset med ressurser til å drive angivervirksomhet, sier Guldbrand­sen.

Han fremhever at det er mye fokus i bedriften på hvordan de ansatte skal forholde seg til henvendelser om svart arbeid.

– På dette området er det viktig med nulltoleranse, sier han.

Skatteetaten vil gjerne ha tips

Byggeindustrien har spurt Skatteetaten hva håndverkere og entreprenørbedrifter bør gjøre i de tilfellene det kommer henvendelser om svart arbeid. Skatteetaten svarer i en mail at de gjerne mottar tips i denne type saker og de oppfordrer selvsagt også alle til å ta avstand fra slike tilbud.