Konsernsjef i Manpower Group, Maalfrid Brath. Foto: Manpower Group

Fagarbeidere vanskeligst å finne

Faglært arbeidskraft topper nå, ifølge Manpower Groups globale talentmangelundersøkelse, listen over de vanskeligste jobbene å fylle.

Det skriver Manpower Group i en pressemelding mandag.

Undersøkelsen gjennomføres for niende år på rad, blant over 37.000 arbeidsgivere i 42 land.

«Listen bekrefter det vi opplever i Norge om dagen, at det nå er et skrikende behov for dem med yrkesfaglig utdanning», skriver Manpower.

Her er topp 10-listen for talentmangel i Norge:

  1. Faglært arbeidskraft
  2. Pedagogisk personell
  3. Ingeniører
  4. Selgere
  5. Ledere
  6. Prosjektledere
  7. Leger og helsepersonell (ikke sykepleiere)
  8. Regnskap & økonomimedarbeidere
  9. Sjåfører
  10. Teknikere

Global mangelvare

– Faglært arbeidskraft ligger ikke bare på topp i Norge, men er også mangelvare i Europa og globalt. Det er heller ingenting som tyder på at etterspørselen etter denne kompetansen vil avta i nær fremtid. Snarere forventer vi at mangelen vil forsterke seg i årene som kommer. Pedagogisk personell er den yrkesgruppen som har hatt sterkest økning i etterspørsel de siste årene. I år ligger den på annen plass. Det er ingen overraskelse at ingeniører fortsatt er mangelvare i Norge, sier konsernsjef i Manpower Group, Maalfrid Brath.

På den globale listen over talentmangel, er det faglært arbeidskraft, ingeniører og teknikere som topper listen. I Europa er det faglært arbeidskraft, ingeniører og selgere.

Søker skolesamarbeid

– Norge følger en global trend, der mangel på arbeidskraft innen mange bransjer bare øker. 20 prosent av arbeidsgiverne i Norge sier at de ikke får tak i den kompetansen de trenger, sier Brath.

Norge ligger, ifølge pressemeldingen, godt under det globale nivået på kompetansemangel der i snitt 36 prosent av arbeidsgiverne sier de har problemer med å fylle jobbene. Japan ligger på topp, og over åtte av ti arbeidsgivere sier de ikke finner nok folk med rett kompetanse.

– Det er mange norske arbeidsgivere som ikke finner den kompetansen de trenger. Vi har behov for å få flere elever til å gjennomføre yrkesfaglig utdanning i årene fremover. Etterspørselen etter både lærere, helsepersonell og ingeniører vil stige. Målrettet samarbeid mellom arbeidsliv og utdanning må videreutvikles, vi har ikke råd til at en av tre skoleelever dropper ut av videregående skole i årene som kommer, sier Brath.

Se alle resultatene her.