Haakon Tronrud (t.h.), konsernsjef og eier av Tronrud Gruppen, er meget tilfreds med fredagens uttalelser fra statssekretær Per-Willy Amundsen.

Kjører statlig planprosess på E16 Skaret - Hønefoss

I en årrekke har man diskutert hvor den nye E16 og Ringeriksbanen til Hønefoss skal gå. Det har vært stor lokal uenighet om trasévalg og fylkesmannen har hatt en rekke innsigelser mot de ulike forslagene som er lagt frem. Nå har regjeringen bestemt at det blir en statlig planprosess for prosjektet, som gjør at man nå kan få fortgang i planene.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i kommunal- og moderniseringsdepartementet uttalte på generalforsamlingen til Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) at man nå ønsker å gjennomføre dette prosjektet med en sterk statlig styring. Denne utbyggingen har en så stor nasjonal verdi at regjeringen ønsker å få fortgang i planene og sikre en stramme gjennomføringsplan.

- Det innebærer ikke at lokale myndigheter ikke vil kunne komme med sine innspill men vi ønsker på denne måten å sikre en god og rask gjennomføring av planarbeidet, sier Per-Willy Amundsen.

Regjeringen har lagt store ressurser ned i å få til gode rutiner som skal sikre raskere planprosesser. I snitt tar det nå over ni år å gjennomføre en planprosess på et veiprosjekt, Dette mener Amundsen er altfor lenge.

- Forenkling av planprosesser handler ikke om å forenkle bort de gode prosessene. Vi vet alle at det tar tid å planlegge og å gjennomføre gode prosesser. Dette skal vi ta oss råd til. Men vi skal ta tidstyver, blant annet unødvendig administrasjon og å få bort dødtid, sier Amundsen.

Han mener en ny E16 mellom Skaret og Hønefoss er et godt eksempel på et statlig prosjekt der det er fremmet en rekke innsigelser med motstridende interesser.

- Det interessante er at begge kommunene det gjelder har bedt om at staten overtar planarbeidet og gjør et statlig planvedtak. Kommunene mener det er vanskelig å avgjøre hvilke statlige interesser som skal vinne frem på bekostning av andre. Saken er nå til behandling i departementet, og jeg kan ikke si noe om utfallet av saken, sier Amundsen. Det er ventet en avgjørelse om trasévalget til sommeren.

Han sier samtidig at regjeringen klart har signalisert at statlig plan vil bli brukt mer for prosjekter av nasjonal betydning.

Haakon Tronrud, konsernsjef og eier av Tronrud Gruppen, er meget tilfreds med fredagens uttalelser fra statssekretæren.

- For oss er dette et klart signal om at dagens regjering holder det de lovet i valgkampen om å prioritere vei og bane til vår region. Dette trasevalget er komplisert og det er viktig at myndighetene tar et overordnet ansvar for å velge den beste løsningen, hvor det også har tatt hensyn til alle de lokale innspillene som er kommet, sier Haakon Tronrud.