Salen Fartein Valen. Foto: Jiri Havran/ Stavanger Konserthus

Mer internasjonal heder til Stavanger konserthus

Stavanger konserthus er kåret til vinner av Quadrennial Award for practical excellence in design for 2014.

Prisen går til byggets arkitekt RATIO Arkitekter AS og til sceneteknisk konsulent AIX Arkitekter AB - Teater. Prisen ble delt ut på International Theatre Engineering and Architecture Conference i London 9. juni.

Prisen deles ut av The Society of Theatre Consultants og gis til bygg for utøvende scenekunst som «har helhetlig design, og som gjennom praktisk produksjonsavvikling har vist seg å være av ypperste klasse og som på best mulig måte ivaretar det komplekse og følsomme samspillet mellom utøver og publikum. Arbeidsforholdene til kunstnere, teknikere, designere og dirigenter er svært tilfredsstillende, og alt er tilrettelagt for at publikum skal få en behagelig opplevelse ».

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet: «Det fantastiske konserthuset som ligger ved sjøen og nær kaiene der cruiseskipene legger til, har løst utfordringene med både å inneholde førsteklasses konsertsaler, og å romme gode arbeidsforhold og perfekte omgivelser for artistene, inkludert Stavanger Symfoniorkester som har sitt hjem her.»

Stavanger konserthus har to store saler: Orkestersalen Fartein Valen med 1500 seter og flerbrukssalen Zetlitz med 850 seter eller 1900 stående. Salene er internasjonal musikkpresse benevnt som «det perfekte par». Fartein Valen regnes som en av de beste akustiske konsertsaler i verden. Nye og objektive akustiske målinger bekrefter dette. Zetlitz, som har et vidt bruksområde fra rock til opera, imponerer med sin unike fleksibilitet. Stavanger konserthus åpnet i september 2012 og er tegnet av RATIO Arkitekter.

Blant en lang rekke nominerte var følgende 15 bygg var med i finalen, de to øverste runner up etter Stavanger konserthus:

Holland - Helmond - Temporary Theater Speelhuis

Storbritannia - Belfast - MAC

Østerike – Linz - Musiktheater am Volksgarten

Canada - Toronto - Koerner Concert Hall

Irland - Dublin - Bord Gáis Theatre (Grand Canal Theatre)

Norge – Stavanger Concert House

Oman – Muscat – Royal Opera House

Tyrkia - Istanbul - Zorlu Centre

Storbritannia - Belfast - Lyric Theatre

Storbritannia - Dundee - Gardyne Theatre

Storbritannia - Lerwick - Marel

Storbritannia - London - Milton Court for Guildhall School of Music

Storbritannia - National Theatre - The Shed, Temporary Theatre

Storbritannia - Stratford on Avon - Royal Shakespeare Theatre

Storbritannia - Wormsley - Garsington Opera - Seasonal opera pavilion

Jury har vært Karin Gartzke (utviklingsdirektør Ambassadors Theatre Group), Jason Barnes (produksjons- og driftsdirektør Bristol Old Vic) og Ken Bennett-Hunter (freelance journalist, teaterprodusent og rådgiver).