Statssekretær Per Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet unde generalforsamlingen i EBA i Kristiansund. (Foto: Arve Brekkhus)

Regjeringen fjerner femårsregelen

Regjeringen la fredag fram flere endringsforslag i plandelen av plan- og bygningsloven. Blant annet står den omstridte femårsregelen for fall.

- I statsråd i dag (fredag journ. anm) foreslår vi å oppheve femårsregelen og ønsker at den avløses av et generelt krav til oppdatert plangrunnlag. Det vi gi mer forutsigbarhet for utbyggere og grunneiere som planlegger boligutbygging, sa statssekretær Per Willy Amundsen under sitt innlegg på EBAs generalforsamling i Kristiansund fredag.

Femårsregelen innebærer at dersom et godkjent privat bygge- og anleggstiltak ikke er startet i løpet av fem år, kan det i utgangspunktet ikke gis rammetillatelse før det er fattet nytt planvedtak. Et slikt planvedtak krever full ordinær planprosess.

Regelen, som ble innført av de rødgrønne for fem år siden, har vært omstridt både i næringen og ute i kommunene.

Innfører tidsfrister

Samtidig som regjeringen vil fjerne femårsregelen, foreslår de også å innføre tidsfrister ved innsigelser for å få mer effektive planprosesser:

- Kommunene skal sende planvedtak til fylkesmannen senest to uker etter vedtak i kommunestyret. I dag finnes det ingen frist for dette.

- Aller reguleringsplaner bør være ferdigbehandlet og fremmet for behandlig i kommunestyret etter høring og offentlig ettersyn tolv uker. I dag er det ingen frister for dette.

- Kommunene skal underrette forslagsstiller innen tre uker hvis kommunen ikke fremmer privat forslag til reguleringsplan.

Vil forbedre konsekvensutredninger

Regjeringen foreslår også endringer som de mener vil forbedre regelverket om konsekvensutredninger.

- Vi foreslår enklere og mer effektivt regelverk om konsekvensutredninger. Et viktig forsalg er at det ved forskrift kan gis unntak fra kravet om planprogram for reguleringsplaner. Vi vil legge til rette for redusert saksbehandlingstid og ressursbruk, sa Amundsen.

Statsråden varslet også at regjeringen vil utforme nye nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging. De skal være klare før sommeren 2015.

- Arbeidet vil skje i samarbeid med berørete departementer. I det nye dokumentet vil det bli gitt nye signaler om hvordan nasjonale interesser på de enkelte fagområdene skal vurderes. Dette vil grunnlag for en bedre og mer effektiv planlegging, mener Amundsen.

Endringsforslagene i plandelen av plan- og bygningsloven legges frem i statsråd fredag.