Direktør Eli Grimsby i Oslo 2022 har store forhåpninger til tenketanken rundt OL-landsbyen og utviklingen av en ny bydel i Oslo.

Samlet byutviklere til tenketank for OL-byen

Oslo kommune vil bruke OL-byen Olympic City til å utvikle verdens mest fremtidsrettede bydel. Torsdag inviterte de sentrale byutviklingsaktører til tenketank for å finne ut hvordan de skal klare det.

Formålet med å samle mellom 40 og 50 arkitekter, entreprenører, eiendomsutviklere, teknologibedrifter, skoleelever fra Ungt Entreprenørskap og andre sentrale aktører innenfor byutvikling, har vært å beskrive en moderne fremtidsbydel som kan leve videre lenge etter at OL-deltakerne har forlatt Oslo og OL-ilden er slukket.

Rammebetingelsene var 200 mål tomt, 1.000 leiligheter, 250 hybler, 250 omsorgsboliger og 70.000 kvm til service, kontor og handel.

– Vi har samlet sterke krefter fra bredt sammensatte miljøer, og vi tror vi skal få inn løsninger som bringer oss enda noen steg videre. Da tenker jeg for eksempel innenfor velferdsteknologi og det å få eldre mennesker til å kunne bo hjemme lengre, og  hvordan man kan legge sykkelveier på en måte som inviterer flere inn til å bruke dem, sier Eli Grimsby til Byggeindustrien.

– Eksemplene du løfter fram har ikke spesielt mye med selve OL å gjøre?

– De har mye med OL å gjøre i den forstand at vi bygger den olympiske landsbyen som en ny bydel. Det har også vært en av hovedmotivasjonene til bystyret for å gå inn i dette prosjektet, nettopp at vi skal bruke den muligheten dette ertil å ruste opp en by og en region som er i en rasende utvikling, sier Eli Grimsby.

Håper på "Lillehammer-boost"

Espen Evensen Reinfjord i Asplan Viak var en av deltakerne i tenketanken om OL-landsbyen.

En av dem som var invitert med inn i tenketanken var landskapsarkitekten Espen Evensen Reinfjord. Han vet bedre enn de fleste hva et olympisk arrangement kan gjøre med utviklingen i en by.

- Jeg er fra Lillehammer og vokste opp på 80-tallet og fikk dermed med meg hele oppbygningen til OL i 1994. Et slikt arrangement gir en kjempeboost for selvtilliten og et løft for hele byen. Jeg ønsker Oslo lykke til med sin OL-søknad, sier Espen Evensen Reinfjord som er Asplan Viaks gruppleder for landskapsarkitektene på Sørlandet.

Han sier det er spennende å være med på idemyldringen rundt Olympic City.

- Diskusjonene rundt bordet er utrolig bred. På vår gruppe har vi valgt å sette personen i midten og se på hvilke utfordringer vi har i dag og hvordan vi kan forsøke å løse dem i framtida. Det er en spennende måte å jobbe på, sier Reinfjord.

Mens diskusjonene gikk rundt bordene, lagde kreatører konkrete skisser til løsninger underveis basert på deltagernes innspill.

– Vi vil at forslagene og løsningene skal være ambisiøse, men samtidig realistiske. Vi er ikke her for å illustrere noen drømmer som ikke lar seg gjennomføre, men er opptatt av å peke på gjennomførbare muligheter – muligheter som vi samtidig vet vi ikke ville klart å gjennomføre like raskt om det ikke var for et OL, sier Eli Grimsby.

"Motbakkeløp"

– I innledningstalen din sa du at dere har beveget dere over i et "motbakkeløp" med Frps OL-nei på landsmøtet. Det blir tøffere å komme i mål?

– Jeg tror at en søkerprosess er krevende uansett hvilket land eller hvilken by du snakker om. Under Bislett Games møtte jeg Sebastian Coe som var ansvarlig for London 2012. Han fortalte at man hadde lavere oppslutning rundt London-OL i folket på denne tiden enn det vi ser i Norge nå. Han var klar på at det er krevende, men det skal det også være fordi det er en så stor sak, sier hun og legger til:

– Når det gjelder Fremskrittspartiets standpunkt, så har det hele tiden – både fra vår side og idrettens side, vært et ønske at saken skulle behandles i Stortinget. Vi opplevde på sett og vis at Frp tok stilling til dette før den har kommet så langt, sier Grimsby som er glad for at kulturministeren har varslet at saken om statsgaranti skal opp i Stortinget.

– Vi har noen viktige milepæler foran oss nå. Først plukker IOC ut hvilke av byene som går videre den 7. juli, så kommer regjeringens behandling som jeg har forstått er i august. Deretter kommer Stortingets behandling mest sannsynlig i november, sier Grimsby om de avgjørende månedene som er i vente.

– Jeg er fortsatt svært optimistisk på at vi får dette til, sier OL-direktøren.