Oslo-nei til sirkuselefanter

Et flertall i Oslo bystyre går inn for å ikke tillate utleie av kommunal grunn til sirkus med elefanter.

Men forslaget får ikke støtte fra Høyre, som mener saken er et nasjonalt anliggende.

– Lovlig virksomhet må få lov til å leie kommunal grunn på lovlig måte. Hvis jeg ønsker å ulovliggjøre sirkus eller sirkus med elefanter, så får jeg nesten stille til Stortinget og ikke til bystyret i Oslo, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Øystein Sundelin, til NRK.

Han legger til at han gjerne vil ha lover og regler som sikrer dyrs velferd.

Utleieforslaget skal behandles i bystyrets finanskomité torsdag kveld og skal opp i bystyret onsdag 18. juni.

Høyre-ja i Tromsø

Forslaget ble opprinnelig fremmet av partiet Rødt som en del av en nasjonal kampanje støttet av dyrevernsorganisasjonen NOAH.

I slutten av april vedtok kommunestyret i Tromsø et forslag om å ikke leie ut tomt til sirkus som bruker eksotiske dyr. Ishavsbyen ble dermed den første norske byen som sa nei til dette.

I Tromsø ble forslaget lagt fram av Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det fikk støtte av Venstre, SV, Høyre og Rødt.

Ifølge NOAH uttalte en av Høyres representanter i kommunestyret at forslaget «stemmer godt med det Høyre mener – å ikke lage underholdning ut av ville dyr.»

Videre skal SVs representant ha uttalt at «i påvente av at Stortinget tar til vett, kan vi lokalt her i Tromsø ta det ansvaret (…) å sørge for at dyr ikke blir misbrukt.»

MDGs bystyrerepresentant i Oslo, Harald Nissen gleder seg over at Arbeiderpartiet støtter forslaget i hovedstaden.

– Høyre prøver å gjemme seg bak at dette er et nasjonalt anliggende. Men om lokaldemokratiet skal ha noen betydning, må man også kunne trekke etiske grenser på kommunalt nivå, mener han.

Flertall for forslaget

NOAH har siden februar arbeidet for å få politikere i Oslo til å sørge for at elefanter ikke blir fremvist på sirkus i hovedstaden.

– Når Arbeiderpartiet nå melder at de vil støtte et forslag som forbyr fremvisning av elefanter og eksotiske dyr på kommunal grunn, betyr det at flertallet i Oslo bystyre går inn for et slikt forbud, sier NOAH-leder og veterinær Siri Martinsen.

Organisasjonen har kontakt med et antall lokalpolitikere over hele landet som ønsker å innføre lignende vedtak.

– I England kom et nasjonalt forbud først etter at flere lokale forbud var på plass. Per i dag er det en rekke land i verden som har nasjonale forbud mot bruk av elefanter, blant dem Nederland, Østerrike, Tyskland og Finland, sier NOAH-leder Siri Martinsen.