NHO ser lyspunkter, men Vestlandet sakker akterut

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener det er grunn til forsiktig optimisme i norsk økonomi neste år. Optimismen er nå større blant bedriftene på Østlandet enn Vestlandet.

NHO la onsdag formiddag fram sin kvartalsrapport som viser organisasjonens økonomiske overblikk for årets andre kvartal, samt utsikter for resten av året og neste år. Hovedbildet viser at norsk økonomi er på rett vei.

– NHOs markedsindeks viser at det kom en veldig rask oppbremsing i den samlede etterspørselen fra Fastlands-Norge. Men i første og andre kvartal i år har det vært oppgang. Vi mener det kanskje er forsiktig grunn til optimisme neste år, sier NHOs avdelingsdirektør Dag Aarnes.

Han presenterte onsdag formiddag en oversikt som viser at bedriftene på Østlandet nå ser mer positivt på framtiden enn i fjor, mens optimismen faller på Vestlandet.

Bedre på Østlandet

– Markedsindeksen vår viser at bunnen ble nådd i tredje kvartal i fjor. Det var betydelig oppgang i første og andre kvartal. Byggevareindustrien og en del andre næringer i innlandet på Østlandet har nå bedre markedsutsikter og ser mer positivt på framtiden enn for bare et knapt år siden, sier Aarnes.

For Rogaland har derimot utviklingen vært negativ i noen kvartaler.

– Trolig er det en refleks av lavere aktivitet i forbindelse med investeringer i Nordsjøen. Dette er et nytt bilde i norsk økonomi og tegn på at den sterke todelingen av økonomien er i ferd med å gå over, sier Aarnes.

NHO har også sett nærmere på fastlandsbedriftenes vilje og evne til å investere. Investeringsaktiviteten har vært lavere etter finanskrisen enn i årene før.

Svekket konkurranseevne

NHO er urolig over at lave investeringer på sikt kan skade konkurranseevnen.

– Andre kvartal viser noen av de svakeste tallene vi har hatt på lang tid over bedriftenes investeringsplaner. 10 prosent sier de vil øke investeringene. 19 prosent sier de vil redusere dem. Dette er et veldig, veldig lavt nivå, sier Aarnes.

Lån fra bankene er eneste måte å skaffe penger på for mange små og mellomstore bedrifter. Men bankenes utlån har vært ekstremt lavt i snart halvannet år, påpeker han.

– Det viser at bankene er lite villige til å låne ut penger til næringslivet, og at næringslivet er lite interessert i å låne penger. Dette er en høne- og egg-situasjon, men det er helt klart at kredittveksten er ekstremt lav, sier Aarnes.

Økt gjeld og ledighet

NHOs rapport tar også for seg husholdningenes økonomi. Vekstutviklingen i økonomien blir holdt igjen fordi husholdningenes gjeld i prosent av disponibel inntekt er økende, mener NHO.

– Forbruksveksten dempes dermed ganske betydelig. Privatkonsumet ser likevel positivt ut i første kvartal, men det skyldes et blaff i bilsalget som vil gå over. Utover året og neste år blir utviklingen veldig lav, sier Aarnes.

Av betydning trekker også NHO fram at befolkningsveksten er høy, samtidig som sysselsettingsveksten bare er moderat. Dette vil neste år trolig føre til økende arbeidsledighet, men det er vanskelig å anslå hvor mye, mener NHO.

Onsdagens rapport viser ingen store endringer fra forrige rapport.

– Ganske mye er likt. Vi har oppjustert bildet litt for 2015. Det er forsiktige tegn til vekst og optimisme, men veldig beskjedent, sier Aarnes.