<p>Celine Anfinsen Ellingsen (9) og Solveig Grimstad (16) lærte på kort tid å bruke gravemaskinene. (Foto: Ole Harald Dale)</p>Thomas Norland prøver seg på gravemaskin. (Foto: EBA)

Prøv gravemaskiner på VilBygge

Nå kan anleggsinteresserte barn og ungdommer lære å grave på VilVite senteret i Bergen.

I april åpnet VilBygge paviljongen på VilVite senteret på Marineholmen i Bergen.

Nå to gravemaskiner på plass på senterets uteområde. Her kan barn lære å håndtere gravemaskin med grabb.

VilBygge har blitt en suksess på VilVite. Paviljongen var egentlig bygget for barn i barnehage- og småskolealder, men er også populær blant større barn.

EBA Vestenfjelskes medlemmer har bidratt med midler slik at de nye paviljongene kunne realiseres.

Både direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske og kompetansesjef Thomas Nordland i EBA har testet gravemaskinene.

- «VilBygge» er blitt en meget populær attraksjon og nå utvides denne med to gravemaskiner i en stor sandgrop utendørs som også passer for de litt større barna, forteller Hans Martin Moxnes, direktør i EBA Vestenfjelske avdeling. Det er entreprenørene i regionen som gjennom foreningen har bidratt til realiseringen av den nye installasjonen.

- Vi håper opplevelsene barn kommer til å ha på denne byggeplassen vil bidra til at de senere i livet vil vurdere å ta yrkesopplæring eller ingeniørutdannelse innen bygg- og anleggsteknikk, sier Moxnes og Norland.

På utstillingsarealet innendørs får store barnehagebarn og de som går de første trinnene på barneskolen en opplevelse av hva som kreves for å reise et bygg, og gleden det gir å kunne skape noe med et verktøy. Installasjonen består blant annet av en heisekran, stillas, et halvbygd hus, byggematerialer og en rørvegg for å bygge rørgater.

Hvis «VilBygge» i Bergen blir en suksess er det ikke usannsynlig at ideen blir eksportert til de åtte andre vitensentrene i Norge.