<p>F.v. Morten Lie (Dibk), Rigmor Hansen (Undervisningsbygg), Harald. V. Nikolaisen (Statsbygg), Frode Sjursen (Forsvarsbygg), Daniel K. Siraj (OBOS) og Odd Willoch (DNB Næringseiendom).<br></p><p></p>

Ingen halleluja-stemning for samspillsmodellen

En rekke av topplederne i byggenæringen var tirsdag invitert av Bygg21 for å diskutere sentrale punkter for prosjektets vei videre. På møtet løftet Bygg21 frem bruk av samspillsmodellen som den foretrukne gjennomføringsmodellen i byggeprosjekter i Norge. Dette fikk de ikke gehør for i salen

Bygg21 pekte i sin innledning på at de ønsker samspill som foretrukket gjennomføringsmodell, at tradisjonell totalentreprise skal være et hovedalternativ mens utførelsesentreprise kun skal brukes når særlige grunner tilsier det.

Bygg21sine ønsket å være en pådriver for innføring av samspillsmodellen. Dette vil de å gjøre for å oppnå endring av fokus fra egen kontrakt til felles mål og skape drivkraft for lønnsom nytenking.

- Går feil ut

Lederne i noen av store byggherreorganisasjonene i Norge fikk komme med sine innspill, og flere av dem mente at Bygg21gikk feil ut.

- Samspill som en som en kontaktform er ikke noe som hører hjemme i Bygg21, sa Statsbyggsjef Harald V. Nikolaisen.

Harald Vaagaasar Nikolaisen

- Det er nok helt klart fra vår side at vi ikke vil se på samspill som frelseren for bygg og anlegg fremover. Vi har en kontraktsstrategi om at prosjekttypen må tilpasses bygget. Det er ikke slik at ikke samspill er en god kontraktsform, men det er ikke den debatten vi mener som er riktig nå. Vi må heller se på teknologiutvikling, BIM og logistikk, i stedet for en kontraktsform. Jeg er ikke mot bruk av samspill, og vi bruker det i økende grad. Dette er svaret, men det er spørsmålet som er feil, uttalte Nikolaisen.

Daniel K. Siraj, konserndirektør boligutvikling og eiendomsmegling i OBOS kunne heller ikke love at OBOS vil følge opp et forslag om å bruke samspill som den mest brukte kontraktsformen.

Daniel K Siraj

- Vi kommer ikke til å gå over til samspill. Totalentreprise er vår form, og vi er ikke enige i at et prosjekt ikke kan bli bra om det er en totalentreprise. Jeg tror ikke å diskutere kontraktsformer er måten å skape entusiasme for Bygg21 på, uttalte Siraj.

Frode Sjursen, adm. dir. i Forvarbygg, sa at de heller ikke kommer til å være et lokomotiv for samspill, og Odd Willoch i DNB Næringseiendom ville ikke kunne gå inn på en løsning med samspill som den foretrukne modellen, men at dette må vurderes fra prosjekt til prosjekt.

Det kom også innspill fra andre i salen utover de sentrale byggherrene som alle fikk komme med sine innspill rundt samspillmålet.

Det ble pekt på at dette var en for snever måte å angripe problemstillingen på.

- Samspilldelen er en liten bit av det totale bildet med å bygge bra og billig. Vi må sette noen ordentlige og hårete mål for næringen, uttalte adm. dir. Egil Skavang i Arkitektbedriftene.

Adm. dir. Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom var forundret over hvorfor denne konklusjonen om bruk av samspill ble presentert i denne sammenhengen.

- Ingen kan være mot samspill, men det er ikke en særegen kontraktsform som peker seg ut i 2014. Men samspill som fenomen må brukes i alle kontraktsformer, sa Askjer.

Undervisningsbygg positive

Rigmor Hansen

Den mest positive til Bygg21s innspill var adm. dir. Rigmor Hansen i Undervisningsbygg.

- Vi positive til samspill Vi har veldig varierte typer bygg, og har opplevd mange konflikter med delte entrepriser og hovedentrepriser. Derfor har det vært mer total- og samspillsentrepriser den siste tiden. Det viser seg at det er prosjekter med full partnering som har gått best. Dermed har samspillsmodellen vært vellykket for oss. Vi har lyst til å gå videre med full partnering, uttalte hun.

Eiken overrasket

Styreleder Petter Eiken i Bygg21 sa at han var overrasket over at mange av de store byggherrene, og næringen for øvrig, var såpass negative til forslaget om bruk av samspill som den foretrukne modellen.

Petter Eiken

- Dette er ikke en juridisk affære. Det er ikke kontraktdokumentene som er det sentrale, men vi ønsker å få mer sosialkompetanse i måten vi opptrer på. Vi må gjøre noe med gjennomføringspraksisen - konfliktnivået er for høyt, og vi må se på samarbeidsformen, sa Eiken.

Han bekreftet at de legger begrepet samspill i denne formen på is, og vil se mer på selve gjennomføringsmodellen.

- Det er klart man innimellom skulle ønsket seg et noe mer åpent sinn. Alle vil ha endringer, men det er ikke alle som ønsker at endringen skal skje hos dem, sa styreleder Eiken.

Helge Rohn

Fungerende prosjektleder Helge Rohn i Bygg21 uttalte at det var tydelig at det ikke er så mange som var like frelst som ham rundt samspill.

- Men jeg tror mye av dette skyldes at vi ikke har noe felles bilde av hva samspill er, sa Rohn. Han ønsker derfor å jobbe videre med teamet tidlig involvering.

Selv om det var en stor andel i salen som uttrykte uenighet med Bygg21s forslag rundt valget av samspill som fanesak, sa mange at de ikke er motstandere av samspill, men at det ikke passer til alle prosjekter og at Bygg21 dessuten burde angripe problemstillingen annerledes enn å se på selve kontraktsformen. Det ble også sagt at det er viktig at Bygg21 kommer frem til en strategi som næringen kan stå bak og jobbe videre med.

Rundt 40 toppledere fra de største aktørene i alle ledd av verdikjeden, samt organisasjonene i næringen var samlet i Folketeaterbygningen tirsdag. Dette var den siste samlingen før Bygg21s forslag til nasjonale strategier for byggenæringen overleveres departementet i september.