Tastarustå B5

På Tasta i Stavanger har TAG Arkitekter AS tegnet og Skanska Norge AS ført opp 56 boenheter for Skanska Bolig AS.

Fakta

Sted: Tasta, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Salgssum: 281 millioner kroner

Bruttoareal: 7.404 kvm

Tiltakshaver: Skanska Bolig

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: TAG Arkitekter

Landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIB, RIGeo: Multiconsult l RIAku: Sinus l RIBr og RIVVA: Norconsult l RIGrunn: Novasol

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey l Grunn-
arbeid: Risa l Betongelementer: AS Betong l Stålarbeid: Stålteknikk l Moduler: Husfabrikken l Taktekking: Protan l Fasader: J Johnsen & Sønner l Solavskjerming: Norisol l Vindu og terrassedører: NorDan l Inv. dører og inngangsdører: Swedoor l Trappe-
leveranser: Hafrsfjord Tre l Rekkverk og glass på balkonger: Trappeteknikk l Tømrer: Byggmester Tunge l Maler: Lund & Vaaland l Parkett: Bo Andren l Mur og flis: Vestmur l Rørlegger: Oras og Rørlegger Team l Ventilasjon: Oras og Habi l Elektro: Solland Elektro og Time Elektro l Kabel-TV og bredbånd: Lyse Infra l Branntetting: Lilleland l Kjøkken: Norema

Dette er det første av fire byggetrinn i feltet Tastarustå B5. Boenhetene ligger i to blokker og to rekkehus. Blokkene og det ene rekke-
huset ligger rundt et tun, og det andre rekkehuset ligger i forlengelsen av den ene blokken. Samlet areal er på 7.404 kvadratmeter.

281 millioner kroner
Byggetrinn 1 i Tastarustå B5 er ført opp i totalentreprise. Risa AS startet å rydde grunnen i februar 2012, og det var bygnings-messig oppstart i juni 2012. Siste rekkehus ble overlevert 7. mai i år. Prosjektleder Geir Syvertsen i Skanska Norge forteller at samlet salgssum for boligene er 280,97 millioner kroner, medregnet tilvalg.

52 til 140 kvadratmeter
Blokkleilighetene er fra 52 til 114 kvadratmeter. Rekke-husene har 120 eller 140 kvadratmeter, og alle rekkehusene går over to plan. Både leiligheter og rekkehus har høy standard, og kjøperne hadde muligheter for å påvirke innredningen. Alle boenhetene har gode solforhold, noe som skyldes at feltet ligger i en sørvendt skråning og at arkitekten har plassert byggene på tomten etter å ha utført solstudier. Boenhetene har bredbånd, kabel-TV og porttelefon. Feltet er mest mulig bilfritt og all parkering skjer i underjordisk parkeringsanlegg, bnoe som er med å gjøre feltet barnevennlig.

Hvit og svart tegl
Tomten er på 41,2 mål og består av stabile morenemasser som rekkehusene er fundamentert direkte på. Blokkene ligger på dekket over parkeringsanlegget. En kulvert under rekkehusene gir tilgang til parkeringsanlegget.

Alle byggene er rektangulære. Rekkehusene har bærende konstruksjon i tre, mens blokkene er bygget i stål og hulldekker. Blokkene har flate tak som er isolert og tekket med folie. Rekkehusene har sperretak som er isolert og tekket med folie. Blokkene har hvit tegl i første og andre etasje og svart tegl i tredje og fjerde etasje. Rekkehusene har hvit trekledning. I dette bygge-trinnet er det endeplater av grønt glass på terrassene i blokkene. I de neste byggetrinnene blir det gule eller blå glassplater.

Tekniske rom ligger i parkeringskjelleren, mens ventilasjons-aggregat er plassert på takene. Det er i snitt 40 cm isolasjon i takene og 25 cm i veggene. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Noen av boenhetene er trykktestet og luftvekslingen per time er under kravet.

Både boenhetene og uteområdene har universell tilgjengelighet. Når Tastarustå B5 er ferdig utbygd vil feltet inneholde cirka 550 boenheter.

Tek10
Tastarustå B5 er ført opp etter Tek10. Ifølge Syvertsen krever Tek 10 en litt annen byggemetode enn Tek07, med nye detaljer å tenke på.

Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på fjernvarme. Det er radiatorer i stue og gang og gulvvarme på badet (bade-romskabiner). Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 97,4 og 103,4 kWh for rekkehusene og 88,9 og 91 kWh for blokkene. Boenhetene er i energiklasse B og C. Både rekkehus og leiligheter har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Blokkene har felles aggregat, mens det er et aggregat i hvert rekkehus. Blokkene og parkeringsanlegget er fullsprinklet. Rekkehusene har brannseksjonering.

Ingen fraværsskader
Geir Syvertsen sier at byggingen har gått greit og uten fraværsskader. Blokker og rekkehus er ført opp samtidig og da aktiviteten var på topp var cirka 70 personer med.

– Ved å føre opp rekkehus og blokker samtidig sparte vi tid. Vi skal gjøre det samme på de neste byggetrinnene, sier Syvertsen.

Gode utearealer
TAG Arkitekter har fulgt Tastarustå B5 fra området var et stort jorde. Arkitekt Stine Millenaar i TAG Arkitekter forteller at det hovedgrepet har vært å plassere bygningene rundt gode utearealer. Rekkehus og blokker er bygget rundt felles tun.

– Vi har gitt utbyggingen en helhet ved at rekkehusene har hvit trekledning og blokkene har hvit tegl på de to laveste etasjene. Teglen over er mørk. Sammen med kommende tun dannes disse to sjiktene en karakteristisk silhuett i på Øvre Tasta. Andre særtrekk ved denne utbyggingen er bilfrie utearealer, mye sykkelparkering og leiligheter med store vindusareal og store balkonger, sier Stine Millenaar.

Tag Arkitekter skryter av samarbeidet med landskapsarkitektene på prosjektet, Norconsult og TAG Landskap.


Flere prosjekter