Thomas Sandland

Opedal drifter veiene mellom vest og øst

Opedal Drift AS på Voss har fått kontrakten på vedlikehold av veiene i Indre Sogn og deler av fjellovergangene mellom mellom vest og øst de neste fem årene.

Kontrakten har en verdi på i overkant av 238 millioner kroner, opplyser styreformann og daglig leder Thomas Sandland.

Kontrakten innebærer at Opedal Drift skal ta seg av vedlikeholdet hele året. Dette betyr brøyting på vinterstid og ellers sørge for at veiene i Indre Sogn holder god kvalitet. Deler av avtalen innbefatter vedlikehold på enkelte strekninger også i fylkene Oppland og Buskerud. I vinterhalvåret er fokus på brøyting og fasilitering av fjellovergangene Aurland-Hol, Årdal-Tyin, Filefjell og Hemsedalsfjellet.

I tillegg skal Opedal Drift sørge for vedlikehold i Gudvangatunnelen og Lærdalstunnelen. Ifølge Statens Vegvesen var det fem aktører som kjempet om driftskontrakten. Samlet innebærer avtalen vedlikehold av mer enn 4000 kilometer vei, samt gang og sykkelstier.

- Dette er en betydelig kontrakt. Vi har gjennom en årrekke oppparbeidet solid kompetanse innen veivedlikehold og slike kontrakter er et satsingsområde, sier Sandland. Et av kravene i kontrakten er at at det skal gjennomføres kurs i snøskred hvor mannskap læres opp til å vurdere faren for skred.

- Sogn og Fjordane er et fylke med høye fjell og smale veier. Vår tilstedeværelse på veiene vil derfor være en av faktorene når man vurderer rasfare og eventuell stengning av veier, sier Sandland.

Entreprenøren skal dessuten utføre vegetasjonskontroll og inspeksjon, klipping og rydding og registrere eventuelle forekomster av uønskede arter i plantelandsskapet.

- I all hovedsak skal vi sørge for at veiene i vårt driftsområde holder høy standard. Dette innebærer vedlikehold som re-asfaltering og vegmerking, sier Sandland.