Arnstad vil ha kontroll med prisutvikling på gårdsbruk

Marit Arnstad (Sp) ønsker å stoppe utviklingen som fører til høyere pris på jordbrukseiendommer enn hva det er flertall for i Stortinget.

Slik regelverket er nå, er det gårdens avkastning som bestemmer prisen på gårdsbruk i Norge. Reglene slår i mange tilfeller uheldig ut, og Arnstad mener regjering og forvaltning øker prisnivået på jordbrukseiendommer ut over hva det er flertall for på Stortinget, skriver Nationen.

Som eksempel selger nå Bondesamvirket FK Agri Søgstad gård i Levanger for 12,6 millioner kroner. Produksjonen på gården forsvarer bare halvparten av prisen.

– Jeg synes prisen er veldig høy, sier Marit Arnstad, gårdsboer og parlamentarisk leder i Senterpartiet.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har skrevet til Statens landbruksforvaltning og bedt om at pris ikke tillegges «avgjørende vekt» ved konsesjonsbehandling av gårdsbruk.

Nå skal kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandle Listhaugs omstridte brev i åpen høring. Arnstad mener landbruksforvaltningen må ta dette med i betraktning.

– Lov og forskrift er ikke endret. Et rundskriv som ikke har forankring i Stortinget, kan ikke vektlegges, sier Marit Arnstad. (©NTB)