Slik skal regjeringen bøte på avgiftssmellen

En egen fribeløpsordning og særskilte bevilgninger til samferdsel er regjeringens svar på bortfallet av differensiert arbeidsgiveravgift i bestemte bransjer.

– Kompenserende tiltak med fribeløp og satsing på samferdsel kommer næringslivet i distriktene til gode, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Det er nye EU-regler om regional statsstøtte som gjør at det er nødvendig å endre den norske ordningen med ulik arbeidsgiveravgift rundt om i landet.

Fribeløp for de fleste

Regjeringens foreløpige svar har vært å utvide ordningen til 31 nye kommuner, men bedrifter i en rekke sektorer mister uansett retten til differensiert arbeidsgiveravgift. Dette gjelder blant annet innen transport, energi, finans og forsikring samt produksjon av stål og syntetiske fibre.

– Nå utvider vi fribeløpsordningen til å omfatte bedrifter innen disse sektorene. Fribeløpet blir på 200.000 euro over en treårsperiode. Beregninger fra Skattedirektoratet viser at de fleste bedriftene vil bli kompensert, sa Sanner da han la fram regjeringens pakke sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) fredag.

Kort fortalt betyr fribeløpsordning at arbeidsgivere slipper å betale den økte arbeidsgiveravgiften – opp til fribeløpet.

– For eksempel vil en transportbedrift i Finmark med sju-åtte ansatte bli fullt ut kompensert som følge av fribeløpsordningen, sier Sanner.

Ordningen gir en avgiftslettelse på 150 millioner kroner i 2014 og deretter 450 millioner kroner årlig.

Infrastruktur

I tillegg setter regjeringen av penger til infrastrukturinvesteringer i Nord-Norge, mer nøyaktig 1,6 milliarder kroner fram til 2018. 124 millioner kroner er satt av allerede i år.

Regjeringen setter også av 44 millioner kroner til fylkeskommunene for økte kostnader til kjøp av transporttjenester og foreslår å øke tilskuddet til sysselsetting av sjøfolk for å ta høyde for at rederier innenfor nettolønnsordningen kompenseres med anslagsvis 25 millioner kroner i 2014.

– Vi vil lytte til innspill fra bedriftene i Nord-Norge når disse pengene skal fordeles, sier Jensen.

Flere unntak

I tillegg har regjeringen lagt opp til at flere virksomheter enn tidligere antatt skal kunne fortsette med lavere arbeidsgiveravgift.

– Dialogen med EU og ESA har gitt resultater. Det ligger nå an til at blant annet drosjebiltransport, flyttetransport og utvinning av olje og gass likevel kan beholde ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, sa Jensen under pressekonferansen fredag.

Statens inntekter fra arbeidsgiveravgiften anslås å øke med om lag 1,2 milliarder kroner årlig. Regjeringen sier at alt vil bli tilbakeført.

– Vi var uenig i EUs beslutning om at enkelte sektorer må ut av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. Nå foreslår regjeringen tiltak der vi tilbakefører hele avgiftsøkningen som kommer fra dette, sier Sanner.

Nord-Norge vil bli kompensert fullt ut for virkningen av sektorunntakene, hevder regjeringen.