Grønn takrevolusjon

På får år har grønne tak blitt et mer og mer vanlig syn i Norge. Nå er det jo ikke alltid så lett å få øye på byggets femte fasade, og det er derfor lett å glemme hvor viktig det er med en solid og robust takkonstruksjon

Tradisjonelt har det vært mye torvtak i den norske fjellheimen, men nå har grønne tak også inntatt byene med både sedumtak og såkalte takhager. På mange måter er vi nå vitne til en grønn takrevolusjon. For selv om Norge store deler av året opplever vinter med snø og streng kulde, er ikke det noe hinder for å legge grønne tak på både næringsbygg og boligblokker.

En rekke nye bygg er realisert med grønne tak, og det er sedumtak som ser ut til å dominere takflatene, men det finnes flere varianter. Innen visse områder, som i Barcoderekka i Oslo, er det bestemt at store deler av utbyggingen skal ha grønne tak. Andre steder er dette også påkrevd. Dette vil komme mer og mer fremover. Standard Norge har også arbeidet med en Norsk Standard for grønne tak.

Selv om bruk av grønne tak for alvor har skutt fart de siste årene, finnes det også noen som har lang erfaring med dette og kan vise til både gode og mindre gode erfaringer rundt teamet. Man må vite hva man gjør når grønne tak skal anlegges, og man må ta hensyn til både nasjonalt og lokalt klima.

Ved siden av det rent visuelle har grønne tak noen flere fordeler. Det er sagt at grønne tak demper oppvarming av takflatene i sommerhalvåret og har isolerende effekt i vinterhalvåret. Det har også vist seg at grønne tak kan ha store fordeler ved mye nedbør. Ved å bruke grønne tak vil man kunne holde vann tilbake og dempe muligheten for oversvømmelse ved kraftige regnbyger.

Vi har nok derfor bare sett starten på den grønne takutviklingen i Norge. Om noen år vil vi se lagt mer grønt om vi får mulighet til å se byen i et fugleperspektiv.