Lærerutdanninger kan forsvinne

Lærerutdanninger kan bli lagt ned flere steder i landet som følge av regjeringens plan om å utvide utdanningen til et femårig masterstudium fra 2017. Det mener Per Ramberg, leder for NTNUs lærerutdanningsprogram.

Årsaken er at høyskolene må ha flere ansatte med doktorgrader, og det finnes ikke nok kompetanse i Norge, ifølge Ramberg. Han tror først og fremst at lærerutdanninger kan bli slått sammen mellom flere læresteder, men han regner også med at lærerutdanninger kan bli lagt ned.

– Det jeg tror vi kommer til å se, er at åtte-ti institusjoner kommer til å få ansvar for norsk lærerutdanning, sier Ramberg til NRK.

Direktør Terje Mørland ved Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har utarbeidet en liste over hvilke utdanningssteder som han mener ligger lengst unna målet om å kunne tilby masterprogram.

– De institusjonene som viser seg å ligge lengst unna kravene til masterutdanning, er Høgskolen i Nesna, Høgskolen i Nord-Trøndelag, Høgskulen i Sogn og Fjordane, Høgskolen i Telemark, Høgskolen Stord/Haugesund og Steinerhøyskolen, sier Mørland.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er klar over at en omlegging til masterprogram kan skape konsekvenser. Han sier det ikke er gitt at alle lærerutdanningsstedene kan klare overgangen på egen hånd slik dagens system er organisert.