Tidenes ordrereserve for maskinentreprenørene

Aldri tidligere har ordrereserven for medlemmene i Maskentreprenørenes Forbund (MEF) vært så høy som på siste måling.

Oversikten viser at så mange som 75 prosent beskriver ordrereserven som god. Så positive tilbakemeldinger har MEF-medlemmene aldri kommet med. Det gode anleggsmarkedet fortsetter dermed for aktørene i bransjen – og veksten vil øke i styrke.

Oversikten fra MEF viser at så mange som 21 prosent av medlemsbedriftene har planer om nyansettelser i løpet av det kommende halvåret, og man ser nå ingen tendens til at flere bedrifter vil si opp eller permittere ansatte i løpet av perioden. På kort sikt legger de derfor bekymringene over at de nye permitteringsreglene vil føre til flere oppsigelser på is. Men de er likevel bekymret på hva regelendringene vil gjøre på litt sikt. Tilbakemeldingene fra virksomhetene er at mange har strukket strikken langt for å unngå permitteringer, og man er spente på utviklingen.

Selv om virksomhetene melder om rekordhøye ordrereserver er det derfor et lite paradoks at de har om lag 30 prosent ledig kapasitet til vegbygging tre måneder frem i tid. Man mener dette skyldes at virksomhetene har bemannet opp for den forvente økningen i markedet fremover. Man vil sikre seg kapasitet til å konkurrere om nye jobber.

De er svært lite som tyder på en nedgang i aktiviteten fremover. Offentlige utbyggere varsler stadig om nye prosjekter som er på gang, og NTP bærer bud om en økning i aktivitetsnivået. En oversikt viser at omsetningstallene for anleggsbransjen for 2013 er rekordhøyt. Tall fra SSB viser at bedrifter med arbeidsområder innen vei og jernbane, vann og avløp og grunnarbeid i 2013 hadde en samlet omsetning på 73,6 mrd. kr. Dette er en vekst på 5,3 mrd. kr (7,8 prosent) sammenlignet med 2012. Takkene blir enda høyere for inneværende år. Det betyr ikke at konkurransen uteblir i markedet. Konkurransen om de fleste kontrakter er knallhard og marginene presses.

Den høye aktiviteten gir også flere utfordringer med rekrutteringsarbeidet. Det er i utgangspunktet ikke interessen til ungdommen for å komme inn i anlegg som ser ut til være det største problemet – men det er rett og slett for få skoleplasser til å sørge for en god nok rekruttering av fagutdannet ungdom til anleggsbransjen. Her har myndighetene åpenbart en utfordring man må ta tak i. Vi kan ikke gå inn mot tidenes samferdselssatsing med for få folk til å kunne gjøre jobben.