Hege Bøhmer Grøholt (fra venstre), prisutdeler Ulrika Bergström fra Statsbygg og Martin Ramstad Rygner. Foto: Statsbygg

To vinnere i Statsbyggs KHIO-konkurranse

De to beste forslagene i Statsbyggs arkitekturkonkurranse ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) ble begge premiert som vinnere etter å ha lagt frem kreative konsepter for gjenbruk.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider onsdag.

Statsbygg deler årlig ut en studentpris ved Kunsthøgskolen i Oslo. I år blir den delt mellom to vinnere, som, ifølge Statsbygg, har utmerket seg med henholdsvis en kompakt bolig innredet i et gammelt branntårn, og en flott visualisering av bærekraftige løsninger for ny bruk av en låve.

– Juryen ville belønne begge studentene for å vise hvordan systematisk arbeid med interiørdesign kan løse viktige utfordringer, uttaler prosjektleder i Statsbygg, Gisle Erlien.

Gjenbruk av branntårn

Martin Ramstad Rygner var en av to vinnerne med sitt prosjekt «små rom».

Her utforsker han gjenbruk av et gammelt branntårn, skriver Statsbygg. «Utfordringen i prosjektet var å skape gode, funksjonelle rom med høy arealeffektivitet. Et branntårn legger naturlig nok føringer for hvordan inventaret kan se ut. I prosjektet er det gjennomgående spesialdesignede løsninger, som viser hvordan møbler og areal tilpasses hverandre. Juryen likte spesielt godt tanken om et drivhus (orangeri) på toppen av tårnet, som er de mener er et utmerket eksempel på at små tiltak innenfor et begrenset areal kan gi høy kvalitet i en bolig», heter det i pressemeldingen.

Enhetslåven

Den andre vinneren, Hege Bøhmer Grøholt, har brukt Bjerke gård i Enebakk som utgangspunkt for sitt konsept. I prosjektet «låven» ser hun nærmere på framtidig bruk av enhetslåven.

Juryen begrunner sitt valg med at «prosjektet har vist stor forståelse for låvens egen karakter, blant annet gjennom en grundig og gjennomtenkt studie av forholdet mellom eksisterende og nye materialer. Høy grad av gjenbruk og påpasselighet med å sette inn nye elementer viser vilje til å tenke bærekraftig. Dermed kan man oppleve låven på dens egne premisser».

De to vinnerne delte premien på 20,000 kroner seg i mellom.