Kommunalkomiteen med Eirik Sivertsen, Stine Renate Håheim, Helge Andre Njåstad, Frank Jenssen, Heidi Greni og Ingjerd Schou var på besøk på Kjørbo tirsdag.

Ap: - Regjeringen må bestille energipositivt bygg

- Powerhouse flytter lista for hele næringen. Nå må staten følge etter.

Det sier Arbeiderpartiets talskvinne på bygg og bolig Stine Renate Håheim, etter et besøk på Powerhouse Kjørbo. Store deler av kommunal- og forvaltningskomiteen hadde tirsdag tatt turen ut til miljøbygget i Bærum.

- For oss politikere er det svært nyttig med slike pilotbygg. Powerhouse-samarbeidet går foran og viser hva som er mulig innen energikrav til bygg. Slike prosjekter flytter lista for hele næringen, sier Håheim i en pressemelding.

Samarbeidet Powerhouse består av Entra, Skanska, Asplan Viak, Hydro, Snøhetta, Sapa og ZERO.

Ida Spjelkavik, politisk rådgiver i miljøstiftelsen ZERO, er glad for politikernes interesse for det energipositive bygget, og inviterer flere til å ta turen til Kjørbo:

- Det er krav fra Klimaforliket og Byggmeldingen om passivhusnivå i 2015 og nær nullenergibygg i 2020. Vi har satt opp et energipositivt bygg i 2014, og det langt nord i Europa, sier Spjelkavik.

Powerhouse Kjørbo vekker derfor interesse og engasjement blant nasjonale og internasjonale aktører. Særlig fokus får den strenge definisjonen, om at et Powerhouse gjennom driftfasen skal generere mer fornybar energi enn hva det forbruker til produksjon av byggematerialer, konstruksjon, drift og avhending av bygget.

Håheim vil bruke dagens erfaring i sitt videre arbeid på Stortinget, blant annet for å presse på regjeringen:

- Staten er en viktig og stor byggherre. Nå ser vi at private aktører ligger langt foran dagens krav, og jeg mener derfor Kommunaldepartementet må bestille et energipositivt bygg av Statsbygg. Et av de aktuelle prosjektene er det nye regjeringskvartalet, mener Håheim.

Spjelkavik er enig, og mener det er viktig med et statlig plusshus-prosjekt. Hun nevner også flere tiltak politikerne kan gjøre om de vil stimulere til flere ambisiøse miljøprosjekter som Powerhouse Kjørbo:

 -Blant annet må det innføres en fødselshjelper for å få i gang det norske solcellemarkedet, det trengs en fortgang i revideringen av plusskundeordninga, flere midler til Enova, kompetanseheving i næringa, og strenge men enklere krav til energinivå i bygg. Det viser seg å gi rom for ulike løsninger og innovasjon, avslutter Spjelkavik.