Vi trenger modige boligutviklere

Urbaniseringen har virkelig skutt fart i Norge de siste tiårene. Svært mange ønsker å flytte til byen og de større regionsentrene. Det byr på en del utfordringer, både med å bygge opp en total infrastruktur for å takle den kraftige befolkningsveksten og ikke minst det å bygge nok boliger – og bygge dem på de riktige stedene.

Alle vil til sentrum – og det gjelder for alle aldergrupper. Vi liker å bo nær jobben og være der det skjer når fritiden skal nytes, enten man har småbarnsfamilie, er på vei til å etablere seg eller skal nyte pensjonisttilværelsen.

Selv om urbaniseringen i Norge fortsatt ligger etter mange andre vestlige land har man sett en stadig sterkere dragning mot de større sentraene. Det har i lengre tid vært hevdet at flere av de norske byene begynner å bli fulle, og at man må få folk til å bosette seg utenfor de store sentraene. Men er dette det hele og fulle bildet?

Martin Mæland peker i sin gjestekommentar her på bygg.no på noen interessante trekk. Før Aker Brygge ble realisert trodde Oslo kommune at man bare hadde tomtereserver til 20.-30.000 boliger. Men siden den gang skal det ha blitt bygget 60.000 boliger i Oslo. Nå sier man i kommuneplanen at Oslo har tomtereserver til 100.000 nye boliger. Dette skjer ikke fordi man plutselig har funnet mange ledige grønne lunger som kan bygges ut. Dette skjer i første rekke fordi man tenker nytt og annerledes. Man kan utbytte eksiterende arealer som aldri har vært tiltenkt boliger til å huse folk. Det er gjort i flere prosjekter hvor næringsarealer og fabrikker er bygget om til spennende nye konsepter. Man kan utbytte tomter man tidligere ikke trodde kunne brukes til boliger, noe man blant annet har fått til gjennom de såkalte Infill-prosjektene, der boliger blir realisert på veldig trange tomtearealer.

Det er selvsagt fullt mulig å tenke høyt – og det blir også nødvendig fremover. Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo kommune sa tirsdag til Byggeindustrien at han ikke ser noen fremtid uten boligbygg høyt over bakken sentralt i Oslo. Det er riktig. Vi må utnytte arealene best mulig. Dette trenger ikke å gå på bekostning hverken av eksisterende bygninger eller de som skal inn i disse nye boligene. Det finnes mange dyktige virksomheter og konstellasjoner i næringen som kan skape prosjekter vi tidligere ikke har sett.

Det finnes derfor en rekke muligheter, men man må se etter dem, og ikke bare tenke på jomfruelige områder. Det er plass til flere i Oslo og de andre større byene – men det må gjøres smart og riktig. Markedet lov til å se hva de duger til sammen med de lokale myndighetene – i et riktig tempo.

Dette må ikke komme i stedet for en utbygging av nye og andre typer boligområder rundt storbyene, tett opp mot fremtidige eller eksisterende kollektivknutepunkter. Det er behov for begge deler. Urbaniseringen kommer ikke til å stoppe opp uansett hvilke grep som gjøres. Over tid vil enda mange flere bevege seg mot de tettest befolkede områdene.