Flere ble arbeidsledige i mai

I mai økte ledigheten i Norge med 2.500 personer. Den totale arbeidsledigheten i mai kom dermed opp i 2,7 prosent, mot 2,5 prosent samme måned i fjor.

Totalt er 72.500 personer registrert som helt ledige i mai. Det er en økning på 6.900 personer sammenlignet med samme måned i fjor.

– Ledigheten økte sterkt fra april til mai. Det skyldtes hovedsakelig to forhold. For det første falt ledigheten mer fra mars til april enn den normalt gjør, på grunn av påsken. For det andre er det færre tiltaksplasser for arbeidsledige, og dermed blir det flere helt ledige, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Nedgangen i ledigheten fra mars til april skyldes i hovedsak at det er få som melder seg ledig i påsken, dermed blir forskjellen større fra april til mai.

Bygg- og anlegg sliter

Ledigheten har økt mest i bygge- og anleggsarbeid og innen butikk- og salgsarbeid, viser de sesongjusterte tallene fra Nav. Det er kun innen akademiske yrker at ledigheten ikke har økt den siste måneden.

Tar man med arbeidssøkere på tiltak var totalt 87.500 personer registrert som arbeidsledige. Det tilsvarer 3,3 prosent av arbeidsstyrken (mot 3,2 prosent i mai i fjor).

I Telemark og Møre og Romsdal gikk ledigheten prosentvis mest opp i mai, mens Sogn og Fjordane var det eneste fylket hvor ledigheten gikk ned.

Arbeidsledigheten er høyest i Østfold og Oslo, med henholdsvis 3,7 og 3,5 prosent, mens Sogn og Fjordane og Rogaland er de to fylkene med lavest arbeidsledighet, med henholdsvis 1,9 og 2,0 prosent.

Flere ledige kvinner

Arbeidsdirektøren ser med bekymring på at ledigheten blant kvinner det siste året har økt med 13 prosent. Blant menn har ledigheten til sammenligning økt med 9 prosent.

– At kvinner har hatt en høyere vekst i ledigheten enn menn henger sammen med at ledigheten har økt i yrker som butikk- og salgsarbeid, kontorarbeid, barne- og ungdomsarbeid og helse, pleie og omsorgsyrker, hvor mange kvinner arbeider, sier han.

Det er fortsatt høyest ledighet blant menn, med 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,4 prosent for kvinner.

Ingen endring i renta

Ledigheten har steget mer enn ventet ifølge finansanalytiker Magne Østnor i DNB Markets. Han mener imidlertid at dette ikke vil føre til noen renteendring.

– Med dagens tall tror vi ikke utviklingen i arbeidsmarkedet så langt vil bidra til å endre rentebanen i neste pengepolitiske rapport fra Norges Bank i særlig grad, sier Østnor.

Den totale ledigheten på 3,3 prosent ligger noe over anslaget til Norges Bank på 3 prosent, men heller ikke Nordea tror dette vil føre til renteendring.

– Dagens tall vil gjøre Norges Bank sikrere i sitt syn på at den økonomiske veksten ikke er sterk nok til å begrense en ytterligere øking i ledigheten, men sannsynligvis vil rentemøtet i juni konkludere med at arbeidsmarkedet utvikler seg som forventet, sier Eric Bruce i Nordea.