Den nordiske paviljongen i Venezia. Foto: Ferruzzi

Fehn-tegninger stilles ut for første gang

Sverre Fehns originaltegninger til den nordiske paviljongen i Venezia presenteres sammen med Ferruzzissvart-hvitt fotografier av bygningen. 

Utstillingen «Venezia. Fehns nordiske paviljong» vises i Hvelvet, Nasjonalmuseet – Arkitektur 20. juni–31. desember 2014, skriver Nasjonalmuseet i en pressemelding.

I 1958 vant 34 år gamle Sverre Fehn arkitektkonkurransen om Den nordiske paviljongen til Biennalen i Venezia. Bygningen sto ferdig i 1962, og Fehn vant internasjonal anerkjennelse.

Utstillingen presenterer originalmateriale knyttet til paviljongen, både skisser, konkurranseutkast og arbeidstegninger. De utstilte tegningene og Ferruzzi-fotoene stammer fra Fehns arkiv, og har vært inkludert i Nasjonalmuseets samling siden 2008.

I utstillingen finnes også publikasjoner med tekster om paviljongen, i tillegg til informasjon om arkitektkonkurransen og om bruken av paviljongen siden 1962.

Kurator er Eva Madshus.

Utstillingen står samtidig med Arkitekturbiennalen i Venezia, den internasjonale arkitekturmønstringen som er regnet som verdens viktigste.

Nasjonalmuseet har i 2014 kurator- og prosjektlederansvaret for Den nordiske paviljongen, som alternerer mellom Finland, Sverige og Norge.

Årets utstilling i paviljongen bærer tittelen «FORMS OF FREEDOM. African Independence and Nordic Models». Den undersøker og dokumenterer hvordan moderne nordisk arkitektur inngikk som en vesentlig del av nordisk bistand i det østlige Afrika på 1960- og 70-tallet, og stiller ut til dels hittil ukjente arkitekturprosjekter utviklet i en kort og intens periode fram mot 1980.