Gigantiske el-investeringer

Hvert år gjennomføres det en rekke store investeringer for å bygge ut og forbedre det norske kraftmarkedet. Dette får som regel ikke like mye oppmerksomhet som annen infrastrukturutbygging, men er likevel avgjørende for å holde det norske samfunnet i gang.

I takt med utviklingen trenger vi stadig mer energi for å holde hjulene i gang. Det betyr både utbygging og rehabilitering av eksiterende kraftanlegg. Den senere tiden har det vært gjennomført en storstilt oppbygg av det norske linjenettet, og denne utbyggingen fortsetter med uforminsket styrke.

Statnett melder om at stadig nye kontrakter inngås, og det er ofte snakk om større jobber. Det tegnes årlig kontrakter for utbygging av det norske linjenettet for milliarder av kroner. Dette forgår som regel langt fra folk slik at man ikke får dette med seg.

Det er også slik at linjenettet er noe alle forventer skal fungere, og er noe man ikke tenker videre over før strømforsyningen uteblir. Men da er det også krise. Norge vil mer eller mindre falle sammen om strømleveransene uteblir. Dermed er det et meget viktig arbeid Statnett er i ferd med å gjennomføre en rekke steder i landet rundt oppbyggingen av det nye sentralnettet.

For tiden foregår det store linjeutbygginger blant annet gjennom prosjektene Ørskog-Sogndal og Sima-Samnanger, og det finnes langt flere. Dette skal være med på å sikre en sikker og forutsigbar strømleveranse i landet. Men det er viktig at dette arbeidet også fortsetter, og ikke blir noe samfunnet skyver foran seg. En manglende oppfølging av strømnettet kan på sikt bli katastrofalt.

Man har sagt at tiden for den helt store kraftutbyggingen i Norge er forbi, og det stemmer nok, men vi har den senere tiden igjen sett en realisering av flere større vannkraftanlegg i Norge. Dette er utbygginger som minner om perioden da Norge hadde en rekke store vannkraftprosjekter på gang.

I årene fremover vil vi i stadig økende omfang se en rehabilitering og effektivisering av eksiterende anlegg. Det er fortsatt mye kapasitet å hente i flere av de eldre vannkraftanleggene her i landet.

I tillegg har vi en rekke småkraftutbygginger over hele landet – og ikke minst en rekke nye prosjekter med andre fornybare energikilder på gang. Det trengs også – Norge og Europa trenger all den kraften vi kan få.