– Både de store aktørene og de mindre utviklerne viser nå stor interesse for nye og mer effektive måter å bygge ut tomtearealer på, sier Morten Longum i TAG arkitekter. Foto: Katrine Lunke / TAG arkitekter

- Utbyggere tenker nytt i dagens boligmarked

Økt etterspørsel i boligmarkedet gjør at utbyggere tenker nytt for å bygge mer effektivt, skriver TAG arkitekter i en pressemelding mandag.

– I 2013 så vi et skifte. Både de store aktørene og de mindre utviklerne viser nå stor interesse for nye og mer effektive måter å bygge ut tomtearealer på. Innenfor rasjonell utbygging er det spesielt modulbaserte bygg, der leiligheter produseres ferdig i moduler, og settes sammen, som mange etterspør mer kunnskap om. Vi har de siste par årene hatt et tett samarbeid med flere utbyggere som er i dette markedet, sier arkitekt og med-gründer i TAL arkitekter, Morten Longum.

Longum mener skiftet mot mer effektive bygg som de nå ser, vil få store konsekvenser for hvordan hans egen bransje, utviklere, og entreprenører må arbeide fremover.

– Vi som arkitekter blir i større grad stilt til ansvar for de økonomiske følgene av våre valg. Vi må sannsynliggjøre en kostnadseffektiv bygging, med minst like høy kvalitet som liknende bygg. Entreprenørens rolle blir også betydelig endret. Fra å bygge boligkomplekser fra grunnen av, blir den største jobben fremover å sette sammen enkelte elementer, prefab og moduler. Det krever en annen organisasjon, sier han.