Henning Møllerløkken

– Tidenes kompetanseløft i takstbransjen

Vi er nå bare et drøyt halvår unna innfasingen av obligatorisk boligsalgsrapport i eiendomshandelen.

– I kulissene pågår tidenes kompetanseløft i takstbransjen, sier Henning Møllerløkken, adm. direktør i Norges Eiendomsakademi.

Han peker på at eiendomsmeglerne og takstbransjen selv tok styringen, etter mange år med politisk unnfallenhet. De ville ha mer forbrukertrygghet og færre konflikter i bolighandelen. Resultatet ble en avtale bransjene imellom, som innebærer at en utvidet boligsalgsrapport blir obligatorisk. Det blir den største endringen i spillereglene for omsetning av norsk boliger på flere tiår, legger Møllerløkken til.

For mange typer boliger skjer overgangen fra førstkommende årsskifte. For takstbransjen er derfor 2014 et år preget av omstilling, praktiske forberedelser og kunnskapstilpasning. Aktivitetene knyttet til dette gir historisk kursrekord for norske takstmenn frem mot 1. januar 2015.

– Vi kommer i mål, men sommerferien blir kort, og høstferie kan vi nok bare glemme, sier han.

Hos Norges Eiendomsakademi, som organiserer hovedtyngden av takstmannsutdanningen her i landet, har rundt 450 takstmenn allerede gjennomført etterutdanningen som klargjør dem for å lage utvidede boligsalgsrapporter. I tillegg er mer enn hundre påmeldt til slike kurs.

– Vi har lagt en plan for å øke antallet til drøyt 900 i løpet av året. Da vil vi grovt sett ha dekket hele gruppen av boligtakstmenn i Norges Takseringsforbund, og i praksis ha sikret at alle deler av landet vil få tilgang til den takstkompetansen som nå blir påkrevet, sier Møllerløkken.

Kursene arrangeres i samarbeid med Multiconsult. Etter avsluttet kurs gjennomgår boligtakstmennene en eksamen og blir sertifisert av DNV GL (Det Norske Veritas).

– Mye blir nytt. Boligsalgsrapportene bygger på Norsk Standard 3600 og definerer fastere rammer enn tidligere. Det blir mindre rom for skjønn, og sikrere forankring av vurderingene. Forhold som tradisjonelt skaper mange konflikter i ettertid får økt oppmerksomhet i rapportene. Det gjelder for eksempel fukt. På dette og andre viktige områder baseres gjennomgangen på en lang rekke sjekkpunkter, med klare føringer for hva som skal undersøkes og hvordan det skal gjøres, utdyper han.

Takstmannens rolle i boligomsetningen blir i praksis vektet opp gjennom den nye boligsalgsrapporten.

– Arbeidsmengden vil øke, og vurderingene vil ved sin grundighet få økt verdi for partene i handelen. Norge vil trenge flere takstmenn i årene fremover. Derfor øker også interessen for den ordinære utdanningen i regi av Norges Eiendomsakademi, mener Møllerløkken.

I løpet av 2014 blir om lag 260 kandidater ferdig utdannet som takstmenn fra akademiet. Mange er ingeniører eller har annen akademisk bakgrunn. Kravene for å bli takstmann er skjerpet, blant annet når det gjelder kunnskap om bygningsfysikk og konstruksjonslære.

– Aller høyest interesse er det for tilstandsanalyse og verdivurdering. Det lover godt med tanke på den raskt økende etterspørselen som vil komme innen disse områdene, sier Møllerløkken.