Små endringer i konkursstatistikken

Det var liten forskjell i antallet konkurser i mai i år, sammenliknet med mai 2013. Også i årets første fem måneder var det små endringer.

Til og med mai måned var det registrert 530 konkurser og tvangsavviklinger i Norge, mot 524 i samme tidsrom i fjor, en stigning på 1,1 prosent.

Variasjoner

Likevel er det stor variasjon fra fylke til fylke. Vestfold har for eksempel en økning på 200,0 prosent (fra 15 til 45 konkurser og tvangsavviklinger i mai), Nord-Trøndelag en økning på 137,5 prosent (fra 8 til 19 konkurser og tvangsavviklinger). Østfold har en nedgang på 28,6 prosent, Hedmark en nedgang på 25,0 prosent.

Hittil i år

Til og med mai måned er det i 2014 registrert en økning fra 2 401 til 2 438 konkurser og tvangsavviklinger, sammenliknet med i fjor. Dette utgjør en økning på 1,5 prosent. Økningen er størst i Vestfold (41,0 prosent) og i Nord-Trøndelag (27,5 prosent). Størst nedgang i løpet av årets første fem måneder hadde Sogn og Fjordane (-33,3 prosent) og Sør-Trøndelag (-19,5 prosent).

Hva er konkurs og tvangsavvikling?

Konkurs åpnes når en person eller et selskap ikke er i stand til å dekke sine forpliktelser eller når aksjekapitalen for selskapet er oppbrukt.

Tvangsavvikling åpnes når et selskap har meldt oppløsning, men unnlatt å melde endelig sletting i Foretaksregisteret – eller når et selskap etter gjentatte purringer fra Foretaksregisteret ikke har meldt inn styremedlemmer, styreleder, daglig leder og revisor. Et selskap kan også tvangsoppløses hvis det ikke sender inn årsregnskap.