Mer penger på svart arbeid enn til bygging av veier og jernbane

Skatteetaten anslår at det hvert år brukes rundt 420 milliarder kroner på svart arbeid her i landet. Det er vanvittig mye penger. Til sammenligning er statsbudsjettet årlig på noe over 1.000 milliarder kroner.

Hvert år undras dermed enorme verdier til felleskapet gjennom det svarte markedet. Man anslår at det samlet unndras rundt 150 milliarder kroner i skatter og avgifter. Blant verstingen i denne oversikten finner vi ikke overrakende tjenester innen bygg og anlegg. Byggenæringens landsforening anslår at nordmenn hvert år bruker 150 milliarder svarte kroner på å bygge og pusse opp sine boliger. Dette er så store tall at det er vanskelig å fatte størrelsen på dem. Men 150 milliarder kroner er mer enn hva Norge årlig bruker til investeringer av veier og jernbane. Det gir et visst anslag over hva dette dreier seg og hvilke konsekvenser bruken av svart arbeid fører til for et samfunn.

Norge er ikke alene om å ha en slik utfordring. Det er mange land som sliter med svarte økonomier. Men det kan se ut til at problemet har økt i omfang i Norge, og tilgangen på svart arbeidskraft er blitt lettere tilgjengelig, og er mer organisert enn tidligere. Det er mange som synes det er for dyrt å handle hvitt, og ønsker heller å gå for svart arbeid, selv om man både vet det er ulovlig og risikabelt.

Det synes heller ikke å være noen store problemer med å innrømme overfor venner og bekjente at man bruker svart arbeidskraft. Det er ikke sjelden man i et godt selskap kan høre om folk som skryter over hvor mye de har spart på å kjøpe svarte tjenester og ler av em som betaler mer for å handle hvitt.

Det er selvsagt flere problemer med det svarte markedet. For det første snyter man samfunnet og fellesskapet for verdier ved at et ikke betales skatt og avgifter. Dessuten hjelper man til med å bygge opp en ulovlig og kriminell del av markedet, hvor svart arbeid ofte ikke er det eneste et kriminelt nettverk kan innbefatte seg med. Ikke minst skaper det også problemer for dem som ønsker å jobbe hvitt og seriøst. Disse selskapene sliter stedvis stort. Det betyr at det heller ikke kan rekrutters inn nye unge håndverkere - svarte selskaper tar ikke inn lærlinger.

Det mange heller ikke tenker på er hvor stor risiko de egentlig utsetter seg for. Om man handler svarte tjenester risikerer man ikke bare en dårlig utført jobb, om den i det hele tatt blir fullført. Garantier og forsikringserstatninger kan også forsvinne. Man blir også ansvarlig for selgers skattesnusk, om beløpet overstiger 10.000 kroner i kontanter. Dette gjelder selv om du ikke visste at den du kjøpte tjenesten av hadde til hensikt å unndra skatt, trygdeavgift eller merverdiavgift. Tenk også på HMS-ansvaret du som byggherre og kjøper av svarte tjenester har. Hva skjer om en arbeider faller ned fra en stige og skader seg? Her kan man risikere å måtte ut med millioner i utgifter.

Det ser ikke ut til at folk som kjøper disse svarte tjenestene har forstått alvoret og det svarte markedet de er med på å holde live, og hvilke konsekvenser dette har. Men myndighetene, med politiet og skatteetaten i spissen, tar nå stadig sterkere grep for å komme problemet til livs. Dette vil forhåpentligvis ha en viss effekt. Om man begynner å utferdige strengere straffer vil private kjøpere av svarte tjenester forhåpentligvis snart se alvoret i hva som er i ferd med å skje og hva de er med på å finansiere.