<p>Styreleder i Næringslivsringen, Tor Ole Olsen, åpnet frokostmøtet, og kan fortelle at det ikke er noen veldig stor etterspørsel etter ansatte med doktorgrad i bygg og anlegg.<br></p><p></p>

Doktorer skal løfte byggenæringen

Nærings- og utdanningssamarbeidet Næringslivsringen arrangerte tidligere i mai frokostmøte for å diskutere hvordan flere Ph.D’er i bransjen kan løfte norsk bygg og anlegg.

Kun 0,5 prosent av investeringer innenfor bygg og anlegg går til forskning og utvikling. Det er en kjensgjerning at en prosjektorientert bransje, som bygg og anlegg ofte er, lett kan sakke akterut på mer fremtidsrettet, langsiktig utvikling. Da byggebransjens nærings- og utdanningssamarbeid Næringslivsringen møttes for sitt årlige frokostseminar 22. mai i år, var Ph.D’enes positive effekt på utviklingen i bransjen tema.

Overskriften for møtet var «Hvordan kan Ph.D’er skape vinnere i norsk byggenæring, og sikre positiv utvikling?» , og en rekke sentrale aktører i næring og universitetsmiljø hadde møtt opp for å være med på å besvare dette spørsmålet.

– Lite etterspørsel

Frokostmøtet ble åpnet av styreleder i Næringslivsringen, Tor Ole Olsen, som også jobber i bedriften som faren en gang bygde med utgangspunkt i sin egen doktorgrad. Olsen forteller at rekrutteringen til masterstudiene i bygg- og anleggstekniske fag ved NTNU i Trondheim er høy, men at det ikke står like bra til på høyere utdaningsnivå.

– Jeg har inntrykk av at Ph.D’er er relativt lite etterspurt i bransjen, sier han til Byggeindustrien.

Utdanning for utvikling

Næringslivsringen startet som et samarbeidsprosjekt for å bedre rekrutteringen til de byggetekniske fagene, men Olsen forteller at man den siste tiden har rettet søkelyset mot økt fokus på forskning og utvikling, samt rekruttering av doktorer til næringen.

– Det skjer for lite utvikling i byggenæringen, men utvikling krever også utviklende mennesker, sier han.

Les hele artikkelen i Byggeindustiens papirutgave nr. 9 med utgivelse 30. mai.