Direktør ved Norsk institutt for skog og landskap, Arne Bardalen. Foto: Thomas Ekström, Skog og landskap

Rapport om bærekraftig skogbruk

En ny rapport fra Skog og landskap, «Bærekraftig skogbruk i Norge», samler mye av kunnskapen om skog, næring og miljø.

Det skriver Skog og landskap i en pressemelding fredag.

– Skogspørsmål diskuteres ofte og intenst, men debatten er ikke alltid basert på fakta og dokumentert kunnskap om skog. Rapporten «Bærekraftig skogbruk i Norge» er ment å gjøre noe med dette, forteller Arne Bardalen, direktør ved Norsk institutt for skog og landskap.

Rapporten dokumenterer utvikling og tilstand i de norske skogene, innsamlet av flere fagmiljøer, og inneholder et omfattende statistisk materiale.

– Rapporten dokumenterer en unik suksesshistorie. Det er historien om 100 års norsk skogforvaltning fram mot dagens bærekraftige norske skogbruk, sier Arne Bardalen.

– Og dagens bærekraftige skogbruk er resultatet av samarbeidet mellom en ansvarlig skognæring, en offensiv statlig skogpolitikk og sterke forskningsmiljøer som har gitt den gode balansen mellom næring og miljø, fortsetter han i pressemeldingen.

Global effekt

Hvordan skogen skjøttes og forvaltes påvirker derfor både hvordan vi kan løse

globale utfordringer, og hvordan et bærekraftig norsk skogbruk kan bidra til dette, skriver Skog og landskap. Bærekraftig betyr i denne sammenheng at skogeieren og skogsentreprenørene kan drive lønnsomt både i dag og i fremtiden, at skogsindustrien kan bidra med fornybare materialer til byggebransjen, at befolkningen har tilgang til gode friluftstilbud i skog, og at det biologiske mangfold i skogene bevares.

Rapporten er på over 240 sider, og presenterer utvikling og status for skogen i Norge. Mange av tallene stammer fra Landsskogtakseringen ved Skog og landskap, og fra forskning utført av Skog og landskaps forskere, men også forskere og fagpersoner fra andre fag- og forvaltningsinstitusjoner er med, slik som Statens landbruksforvaltning og Statistisk sentralbyrå.

Endrer debatten

Seniorrådgiver Stein M. Tomter ved Skog og landskap har vært redaktør for rapporten «Bærekraftig skogbruk i Norge». Han håper at rapporten kan være et viktig bidrag til å gjøre debatten rundt skog og skogbruk mer kunnskapsbasert.

– Målet med rapporten har vært å gjøre faktabasert kunnskap om skogen i Norge mer tilgjengelig for alle som er engasjert i debatter om forvaltning og bruk av skog. Mye av faktakunnskapen om skog, slik som Landsskogtakseringens registreringer, sysselsettingstall og skogskjøtselstiltak, blir innrapportert årlig og kan være med i en slik årlig skograpport, så kan det kanskje komme en papirutgave, for eksempel hvert tredje til femte år, forklarer Tomter.