Oddvar Johnsen (til venstre) delte ut prisen for fremragende arkitektur ved NTNU til Astri Margareta Dalseide og Tomas Aassved Hjort. Foto: Ole Tolstad/NTNU

Statsbyggs studentpris til flytende fremtidsvisjon

Årets vinnere av Statsbyggs arkitekturpris til NTNU-studenter har sett til sjøen og til fremtiden med sitt prosjekt.

Statsbygg melder om prisvinnerne i en pressemelding på sine nettsider torsdag.

Astri Margareta Dalseide og Tomas Aassved Hjort ble årets vinnere for prosjektet Protokoop.

– Astri og Tomas har undersøkt muligheter som ligger i å bygge på vannet, som svar på samfunns- og miljøutfordringer vi står overfor. De har tegnet et selvstendig minisamfunn, et eget bomiljø med anlegg for energiforsyning, algedyrking og annen infrastruktur, sier prosjektleder i Statsbygg, Gisle Erlien.

Juryen begrunnet valget sitt med at Protokoop presenterer nye, arealeffektive og bærekraftige løsninger for hvordan vi skal bygge og skaffe mat. I tillegg er konseptene faktisk gjennomførbare. Arbeidet er preget av visjoner, vilje til å eksperimentere, stor faglig bredde, høye ambisjoner og en solid dose pågangsmot., heter det i pressemeldingen fra Statsbygg.

Videre uttaler juryen at Protokoop har en sterk identitet, men samtidig et visst potensiale for å påvirkes fra byen den er tilknyttet. Materialet viser ulike variasjoner, uten at bygningsutforming er vektlagt. Denne innebygde arkitektoniske tilpasningsdyktigheten er også en styrke ved konseptet, som etter juryens oppfatning har et realistisk potensiale.

Forvaltningssjef Oddvar Johnsen fra Statsbygg delte ut den gjeve prisen på 20 000 kroner til de to studentene ved Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU.