Snøhetta skal tegne operahus i Sør-Korea

Arkitektkontoret Snøhetta som tegnet operahuset i Bjørvika, har undertegnet en kontrakt om tegning av Sør-Koreas andre operahus, et bygg som har en utforming som ligner mye på det i Oslo.

Operahuset skal bygges i et fraflyttet havneområde i landets nest største by, Busan, og blir som i Oslo den første bygningen i en helt ny bydel, skriver Aftenposten.

Snøhettas operahus kommer til å ha mange likhetstrekk med det særegne bygget i Bjørvika, med en lys fasade og et skrått tak man skal kunne oppholde seg på. Sannsynligvis blir det riktignok ikke marmor i fasaden som i bygget til Den Norske Opera og Ballett i Oslo.

Snøhetta-gründer Kjetil Trædal Thorsen avviser at det sørkoreanske operabygget mangler originalitet.

– Jeg vil kalle dem søsterbygg. De to er i slekt, men de er likevel født på forskjellige tidspunkter og har vokst opp på forskjellige steder. Formene i Operaen i Oslo er veldig nordisk: den har disse krasse linjene. Busan-operaen er mer asiatisk, mer elegant og feminin, sier han.

Snøhetta vant konkurransen i Busan for halvannet år siden etter en lynrask beslutning fra sørkoreanske myndigheter. Arkitektkontoret skal nå sette sammen et team på 16 personer som skal tegne ferdig operabygget. Arkitektene har 16 måneder på seg til å få anbudsdokumentene klare.

Snøhetta vant arkitektkonkurransen om Oslos operahus i 2000, men bygget ble ikke åpnet før åtte år senere. Operabygget i Busan skal stå ferdig allerede i mai 2018.