Det brøt ut brann i en tidligere hermetikkfabrikk i Verksgaten i Stavanger onsdag ettermiddag. Den tidligere hermetikkfabrikken er bygget om til et leilighetskompleks. Foto: Jan Inge Haga/Stavanger Aftenblad / NTB scanpix

– Har god kontroll på brannen i Stavanger

Brannvesenet i Stavanger hadde onsdag kveld god kontroll på brannen i Stavanger sentrum. Slukningsarbeidet vil fortsette utover natten.

Politiet fikk melding om brannen i Verksgata 31 i Stavanger sentrum, i en tidligere hermetikkfabrikk, like før klokken 15. Bygget fungerer som et leilighetskompleks, og ifølge politiet var sju personer registrert med adresse der.

Det var en stund uklart om det var personer inne i leilighetene, men like før klokken 17 opplyste politiet at brannvesenet hadde gjennomsøkt de aktuelle leilighetene i bygningen og bekreftet at de ikke hadde funnet noen personer.

Bygningen brukes også som lager og annet. Disse delene er ikke gjennomgått.

– Sånn sett kan vi ikke utelukke at det kan være personer i bygget, men det er ikke noe som tyder på dette per nå, sier operasjonsleder Victor Jensen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Han legger til at det ikke er meldt om personskader som følge av brannen.

God kontroll

Ved 19-tiden hadde brannen spredt seg til en murbygning ved siden av det totalskadde bygget. To timer senere opplyste brannvesenet at de har god kontroll på brannen, og at arbeidet for det meste besto av etterslukning.

Brannvesenet opplyser til NRK at de tror de har avverget at brannen vil spre seg til andre bygg i nærheten. Det er besluttet å rive ytterveggen på Verksgata 31 i et forsøk på å redde kunstverk for store verdier i bygget.

– Men det også er fare for at fasaden skal rase, og vi river nå også for egen sikkerhet, sier fagleder Ståle Fjellberg i brannvesenet til Stavanger Aftenblad.

Tjukk svart røyk

Ifølge Fjellberg har det vært en svært vanskelig brann å slukke.

– Det ulmer fortsatt litt inne i bygget av og til. På grunn av den innebygde konstruksjonen blir det lett overtenning som skaper det som kan oppleves som eksplosjoner. Det er vanskelig å få slukket brannen helt, sier han til avisa.

– Vi har fortsatt rundt 30 mann på stedet og vi blir nok stående utover natta, sier Fjellberg.

Brannen førte til at tjukk, svart røyk veltet inn over store deler av Stavanger sentrum. Politiet ba folk i Stavanger om å unngå ferdsel i østre del av sentrum, og beboere på Storhaug og i østre bydel ble bedt om å lukke vinduene.

Politiet vurderte også en periode å evakuere deler av Stavanger sentrum.

Slo alarm i 2012

Brannvesenet slo alarm om det aktuelle bygget allerede i 2012, skriver Stavanger Aftenblad.

Politiet, brannvesenet, Arbeidstilsynet og Stavanger kommune inspiserte Verksgata 31 og 33 i september 2012. Etter inspeksjonen varslet Stavanger kommune eieren om et gebyr på 100.000 kroner. Kommunens byggesaksavdeling anslo da at det bodde 20-30 personer i bygningen. Det lovlige antallet var tre-fire personer, skriver avisen.

Styreleder Odd Sven Kristoffersen i Verksgata 31 AS avviste i 2012 at det bodde så mange personer i bygningen.

– Dette er helt forferdelig og tragisk, sa Kristoffersen til NRK mens brannmannskapene jobbet med å få brannen under kontroll.