Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Nye SINTEF-råd om ombruk

I en ny rapport går SINTEF Byggforsk gjennom både det juridiske rammeverket samt kritiske punkter for ombruk av byggematerialer.

Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding onsdag.

«Når ombruk vurderes som et alternativ, må det brukes skjønn», skriver SINTEF Byggforsk i pressemeldingen.

I rapporten « Anbefalinger ved ombruk av byggematerialer» tar man blant annet for seg spørsmålet om hvordan ombruk kan bli et kostnadseffektivt og praktisk alternativ til nye materialer i markedet, både internt i oppgraderingsprosjekter og gjennom tredjepartsleverandør.

Gjennom ombruk kan man, ifølge pressemeldingen, nå målet om en funksjonell levetid for komponenter som er lik den tekniske levetiden, noe som lettere kan forsvare miljøinnsatsen som ble lagt ned for å framskaffe materialene. Ombruk hindrer bruk av nye ressurser, og reduserer samtidig avfall til deponi.

– Ombruk kan dermed føre til redusert energibruk, redusert forurensning, redusert bruk av arealer og ressurser til materialutvinning. Ombruk kan også begrunnes med bevaring av historisk verdifulle bygninger og bygningsdeler, sier sivilingeniør Kari Sørnes ved SINTEF Byggforsk.

Rapporten er et resultat av arbeidet knyttet til forskningsprosjektet UPGRADE, som handler om kartlegging av potensial og vurdering av nye løsninger som kan nyttiggjøres i oppgradering av eksisterende bygninger. Prosjektet finansieres av Forskningsrådet, SINTEF Byggforsk og deltakende bedrifter. Sammen med SINTEF Byggforsk er det spesielt partnerne Asplan Viak, Skanska og Norsk Gjenvinning Entreprenør AS som har vært involvert i arbeidet med rapporten.