Olje- og energiminister Tord Lien (t.v.) kan sammen med ordfører i Trysil, Ole Martin Norderhaug, slå fast at vannstanden er på vei ned - som symbolisert ved den lille havfruen il høyre bildet; hun har fått hodet over vann igjen. Foto: OED / NTB scanpix

Energiministeren besøkte flomområdet

Energiminister Tord Lien (Frp) roste kommunens og innbyggernes innsats da han tirsdag besøkte Trysil i Hedmark der flomtoppen er nådd.

Lien ble vist flomvollen som beskytter kommunesenteret Innbygda og besøkte også flomrammede Moelven Bruk.

– Jeg vil berømme kommunen og innbyggernes innsats og den roen de har vist i en krevende situasjon. Det er også betryggende å se hvordan Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og andre myndigheter har bidratt, sier han.

Flomvarslingstjenesten er overbevist om at flomtoppen er nådd i Trysilelva. Den tror også at flommen i Mjøsa vil kulminere tidligere enn antatt.

– Vi er på vei ned og forventer en synkende utvikling de nærmeste dagene. Men vi opprettholder varslingsnivået fordi det vil være så store vannføringer at de har et gjentaksintervall på mellom 10 og 50 år, sier vakthavende hydrolog Knut Ola Aamodt i NVE til NTB.

Avtar raskeste

Store vannmasser er på vei ned vassdragene på Østlandet, men hendelsene i Trysil ser så langt ut til å bli de mest ekstreme i denne vårflommen.

– I de større vassdragene ser vi ikke for oss hendelser som er så sjeldne som i Trysil. Det har vært kjøligere det siste døgnet, og det er ikke forventet nedbør. Vi ser at tilsiget til Gudbrandsdalslågen, Vorma og Nedre Glomma-systemet er raskere avtakende enn tidligere ventet, sier hydrologen.

Vil bidra

Lien møtte blant andre Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug som sa til NRK at det vil ta lang tid før skadeomfanget etter flommen er klart. Han ønsker seg en flomvoll i Nybergsund der mange er blitt evakuert.

– Kommunen har ansvaret for å sikre innbyggerne mot naturfarer, men staten vil også bidra med flomvarsling, veiledning og bistand til sikring, sa oljeministeren.

Under flommen i 1995 ble Trysil hardt rammet. Nå er sentrum sikret med et solid, 700 meter langt flomverk.

Regjeringen har ifølge statsråden økt bevilgningene til flomsikring, men hvorvidt det vil bli øremerket penger til en ny flomvoll i Nybergsund er uklart.

I revidert nasjonalbudsjett for 2014 foreslår regjeringen å øke midlene til flom- og skredforebygging med 50 millioner kroner. I budsjettet lå det inne om lag 180 millioner kroner til dette arbeidet.

Mjøsa nedjustert

En ny vurdering av situasjonen i Mjøsa tirsdag morgen konkluderer med at kulminasjonen kommer tidligere enn hittil antatt.

– Vi regner med at Mjøsa også vil begynne å synke fra 1. juni. Det er tre-fire dager tidligere enn den forrige prognosen, sier Aamodt.

Han opplyser at NVE tror vannstanden i Mjøsa ikke blir høyere enn 124 meter over havet, eller 6,30 meter på den lokale høydeskalaen. Under skadeflommen i fjor kulminerte flommen på 6,71 meter.

– Den nye prognosen er justert ned om lag 30 centimeter fra det vi trodde mandag, og vil for mange være på grensen av vann i kjelleren eller ikke. Vikingskipet på Hamar gjennomfører for eksempel en kontrollert fylling av kjelleren når den lokale høydeskalaen nærmer seg seks meter, sier Aamodt.