Clarion Hotel Admiral

Constructa Entreprenør AS har oppgradert Clarion Hotel Admiral i C Sundts gate i Bergen sentrum.

Fakta

Sted: Bergen sentrum

Prosjekttype: Rehab hotell

Kontraktssum eks mva:
100 millioner kroner

Bruttoareal: 10.500 kvm

Tiltakshaver: DNB Næringseiendom

Totalentreprenør:
Constructa Entreprenør

Arkitekt: b+b arkitekter

Interiørarkitekt: Anders Björken

Rådgivere: RIB: Node l RIV, RIE og RIBr: Sweco l Innredning bar: Temoco l Belysning: Flos Norge

Underentreprenører/leverandører: Rivning: Norsk Gjenvinning Entrep-
renør l Grunnarbeider: Åmodt Entreprenør l Tømrer: Innomhus l Maler: BHB l Parkett: ABS Parkett-
gruppen l Mur og flis: Murmester Bru & Wiese-Hansen l Rørlegger: Bjørgvin VVS l Elektro: Ing Hans Pedersen l Ventilasjon: Bergen Air l Brann-
tetting: Firesafe l Storkjøkken: Metos l Servantbenker: Jan Erik Skoglie

104 av hotellets 210 gjesterom og alle korridorer er pusset opp. Hovedinn-
gang, resepsjon, restaurant, bar og kjøkken er fornyet, og ut mot Vågen har hotellet fått en ny konferansesal kalt Sjøkanten. Mellom hotell-bygget og Blaauw-gården har Constructa Entreprenør bygget et uteområde med en langtgående benk og flere sittegrupper.

100 millioner kroner
Byggene hotellet består av ble oppført som pakkhus i 1904 og ble bygget om til hotell i 1987. Det har sju etasjer og en grunnflate på 1.500 kvadratmeter. Tiltaks-
haver er DNB Nærings-
eiendom AS. Nordic Choice Hotels er leietaker. Opp-
graderingen tegnet av b+b arkitekter AS og gjennomført av Constructa Entreprenør etter åpen bok. Kontrakts-
summen er cirka 100 mill kroner eks mva. Rivning startet i februar i 2013. Etter seks deloverleveringer skal siste del av hotellet overleveres i mai i år.

Gravemaskin i kjøkkenet
Prosjektleder Carina Schrøder i Constructa Entreprenør
forteller at gulvet i kjøkken tidligere lå litt høyere enn gulvet i restauranten.

– Vi gravde ut masser i det gamle kjøkkenet med gravemaskin mens det var gjester i hotellet. I dag ligger kjøkken, bar og restaurant på samme nivå, sier Schrøder.

Den nye restauranten har fått navnet Kitchen & Table. Ut mot Vågen har Constructa bygget Sjøkanten, en konferansesal som tar 180 personer i kinooppsett og 120 i klasseromsomsoppsett.

Loftet i bruk
Hotellet består av det som tidligere var seks bygg og som var oppført i ulike materialer. Noen deler har bærende konstruksjon av tre, andre av tegl, stål og plasstøpt betong.

Hotellet er tilnærmet rektangulært, bygget rundt et indre gårdsrom. Det er lagt noen føringer for rør i grunnen. Noe av stålet i bærende konstruksjon er sandblåst og brannisolert.

I deler av sjuende etasje manglet det undertak. I disse sonene ble skiferheller tatt av, nytt undertak ble bygget og den gamle skiferen ble lagt på plass i så stor grad det var mulig. Det ble også byttet noen takvinduer. Takets mange arker med kobbertak er restaurert.

Bygget er verneverdig, med strenge regler for hva som kan endres. I fasadene er det kun skiftet vinduer. De nye vinduene er i tre og har samme utforming som de gamle vinduene. Noen takvindu på gjesterom har solavskjerming.

Det fornyete hotellet bærer preg av gode materialkvaliteter og løsninger med særpreg.

Ti nye HC rom
Innvendige vegger er kun overflatebehandlet. På de rehabiliterte hotellrommene er det parkett på gulvene. Hotellkorridorene har teppegulv for å dempe trinnlyd. Det er lyddempende himling i første etasje.

Alle baderommene er ribbet og bygget opp på nytt. Ingen av badene er like. Hotellet har fått ti nye gjesterom for bevegelseshemmede gjester, og siden disse rommene trenger større bad enn andre gjesterom, måtte noen vegger flyttes.

Fornyet tekniske anlegg
Hotellets tekniske anlegg er delvis skiftet ut. Det er bygget et nytt teknisk rom på taket, og bygget har flere andre eksisterende tekniske rom i ulike etasjer i bygget.

Byggherren har vært opptatt av energisparing i prosjektet. Det er montert nytt vannbasert oppvarmingsanlegg basert på el-kjel. Systemet skal levere varmt vann til varmebatterier for alle nye ventilasjonsaggregater, forvarming for tappevann og radiatorer i publikumsareal i første etasje. På sikt skal bygget tilkobles fjernvarme.

Det er også installert sju nye ventilasjonsaggregater med frekvensstyrte vifter. Alle renoverte hotellrom har VAV-styring hvor spjeld reguleres mellom to trinn, maksimal luftmengde og minimal luftmengde. Dette styres av en nøkkelbryter.

I tillegg er allmenbelysning endret til LED-lyskilder. Lys i felles-
areal styres av SD-anlegg via bevegelsesfølere og tidsstyring.

Forventet energibruk per kvadratmeter per år er ned mot 165 kWh, noe som vil gi en total besparelse på cirka 407.000 kWh per år. Byggherrens ambisjon var å redusere energiforbruket med 50 kWh per kvadratmeter per år, flytte bygget fra energiklasse fra D til C og forbedre oppvarmingskarakter fra rød til gul. Tiltakene som er utført på energisiden er i henhold til DNB Næringseiendoms miljøstrategi.

Krevende logistikk
Carina Schrøder forteller at de største utfordringene i rehabiliteringen av hotellet har vært logistikk og hensynet til hotellgjestene.

– Tomten har ikke riggplass og bygget er omgitt av en trafikkert gate, et bygg, sjøen og en liten kai. På kaien har det stått kontainere. Vi har tatt inn materialer når vi skulle bruke dem. Riggkontoret lå i et nabobygg som skal rives, sier Schrøder.

Schrøder sier at det også har vært viktig å ha god brannsikkerhet og åpne rømningsveier.

– Heldigvis har vi hatt god dialog og daglige samtaler med hotelldirektør og ansatte. Bygget har vært stengt av sonevis. Det er nesten ikke noen rette vinkler i bygget og nesten ingen rom er like, så mye må tilpasses spesielle vinkler. Mange av vinduene må spesiallages, sier Schrøder.

Carina Schrøder sier at rehabprosjekter som dette er meget krevende og at prosjektet har vært veldig lærerikt.

– Cirka 60 personer var med da aktiviteten var på topp. Arbeidene er utført uten fraværsskader, og samarbeidet med byggherren har vært godt, sier Schrøder.

Spennende og varmt
Interiørarkitekt Anders Björkèn forteller at hans oppdrag var en stor utfordring med tanke på hotellets historie.

– Målet ble å skape en visuelt spennende og varm atmosfære. Med stort ansvar for byggets arv så har vi brukt klassiske materialer, farger og utforming. Prosjektet lå til rette for å bruke eksklusive produkter med en naturlig fargeskala, med innslag av tilleggsfarger i oker, kobber, ild og havtoner. Vi ville skapa et miljø fylt av inntrykk og scenografiske innslag. Derfor ble belysningen en meget viktig del av grunnideen for all design. Den begrens-
ende takhøyden i lobby og restaurant løste vi med å delvis la tekniske installasjoner være synlige og en del av utformingen. Hotellet er fylt av finstemte møbler, farger og innovative detaljer som vi kjenner stor stolthet over å ha skapt unikt for Clarion Hotel Admiral, sier Anders Björkèn.


Flere prosjekter