<p>- Ikke alle er klar over at de små brunskogsneglene lett kan forveksles med andre snegler når de er små. De voksne sneglene er helt ensfarga, mens de små har en mer eller mindre tydelig stripe rundt halen og et mørkere felt på ryggen, sier Erling Fløistad ved Bioforsk. Her beskytter han salaten mot snegler ved å dekke jorda med kaffegrut. (Foto: Jon Schärer)</p>Helt unge, og noen eldre brunskogsnegler. (Foto: Erling Fløistad)Komposthaugen i mai. (Foto: Erling Fløistad)Ung brunskogsnegle drept av Nemaslug. (Foto: Erling Fløistad)Foto: Erling Fløistad

Ta snegleungene nå!

De aller fleste brunskogsneglene i norske hager overvintrer som ganske små snegleunger. De er ikke helt like de voksne, men det er nå de er lettest å bekjempe.

Helt unge, og noe eldre brunskogsnegler. (Foto: Erling Fløistad)

Erling Fløistad

Brunskogsnegl, også kjent som brunsnegl og iberiaskogsnegl, har invadert hager og parker i store deler av landet. Denne invaderende sneglen legger eggene sine om høsten, og lever ikke mer enn ett år. Det vil si at de fleste overvintrer som helt små nyklekte sneglebarn.

–På Østlandet har denne vinteren vært helt perfekt for sneglene, forteller Erling Fløistad ved Bioforsk Plantehelse.

Hvordan bekjempe brunskogsnegl

Følg med om våren, ta sneglene mens de er små

Det hjelper å plukke snegler, gjør det til en vane å ta en tur ut om kvelden

Gjør hagen lys, luftig og åpen: brunskogsneglen liker seg der det er mørkt og fuktig.

Bli kvitt gjemmesteder: Brunskogsneglen liker seg godt under en plankebit eller under en stein.

Velg riktige plantearter: Brunskogsneglen er veldig glad i for eksempel sommergeorginer og tagetes, men liker ikke roser og rododendron.

Det finnes også flere midler til bekjempelse av snegler.

Kilde: Bioforsk

Noen få er allerede blitt større, men fremdeles er de aller fleste sneglene små sneglebarn. Det ikke alle er klar over er at de små brunskogsneglene lett kan forveksles med andre snegler når de er små. De voksne sneglene er helt ensfarga, mens de små har en mer eller mindre tydelig stripe rundt halen, og et mørkere felt på ryggen.

–Denne forskjellen er det viktig å være klar over, forteller Fløistad. Det er nemlig nå, når sneglene er små, at de er lettest å bekjempe. Det finnes flere ulike preperater å få kjøpt, Nemaslug og ulike preparater som inneholder jernfosfat (Ferramol o.l.).

Fakta brunskogsnegl

Brunskogsneglen (tidligere iberiaskogsnegl) ble første gang funnet i Norge i 1988.

Brunskogsneglen har normalt en ettårig livssyklus. Eggene legges og klekkes om høsten. De små sneglene stikker seg bort om vinteren og blir aktive igjen når temperaturen stiger over +5 oC.

Brunskogsneglen gjør mest skade i hager og andre steder i nærheten av bebyggelse. De siste årene er det også rapportert om skader på dyrket mark.
Kilde: Bioforsk

Når du finner ut at komposthaugen eller det fuktige hjørnet av hagen er fullt av små snegler som ikke ligner på de store som var der i fjor, er det altså ingen grunnn til å vente og se om dette er søte små uskyldige nykommere. De blir snart større, og da vil du kjenne dem igjen. Fjern dem med en gang! Bruk gjerne litt plantevernmidler nå, så slipper du kanskje å bruke mye mer seinere i sesongen.

Det er fremdeles for tidlig å si hvorvidt det blir ekstra mye snegler denne sommeren. Det kommer an på hvor mage egg som ble lagt i fjor.

Noen steder på Østlandet var det så få brunskogsnegler i fjor, at det ikke kan bli riktig mange denne sesongen. Andre steder ble det antakelig lagt nok egg til at det kommer fram rikelig med snegler nå som nedbøren har kommet i mai.

På Vestlandet var vinteren tørr og kald, noe som ikke var bra for de "søte små". Der vil det forhåpentlig bli færre snegler i år enn i fjor.