Wilberg Atrium

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Fredrikstad har fått et nytt landemerke ved innkjøringen fra RV109. Østfolds første BREEAM-sertifiserte bygg er tegnet av Griff Arkitektur og bygget av totalentreprenør Ove Skår AS.

Fakta

Sted: Fredrikstad

Prosjekttype: Næringsbygg

BTA: 4.500 kvm og parkeringskjeller på ca. 1.840 kvm

Byggherre: Wilberg Atrium Co (Fredriksborg Eiendom)

Totalentreprenør: Ove Skår

Kontraktssum eks mva:
83,6 millioner kroner

Arkitekt: Griff Arkitektur

LARK:
Landskapsarkitekt MNLA Nils Skaarer

Interiørarkitekt:
365 Design / Stavem Design

Rådgivere: Energirådgiver og BREEAM AP: Itech l BREAM Revisor: Golder Associates l RIB: COWI / Bright Rådgivende Ingeniører l RIE, RIV og VA: Multiconsult l RIBR: Brannrådgivning Kåvenes & Sundene l Oppmåling: RG Oppmåling l RIA: Brekke & Strand

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Ing. Hans Petter Bøckmann l Stålkjernepeler: Kynningsrud Fundamentering l Armering: Sjur Dahl Armering l Stål og prefab: Contiga l Brannisolering og brannmaling: Oslo Brannsikring l Fasadeplater Ivarsson l Fasadepuss (STO): ABC Pussteknikk l Glass: Glassteam l Maler: Malerfirma Henry Hansen l Solavskjerming: Sol-
skjermingsgruppen l Blikkenslager: Blikkenslager Frode Kristiansen l Systemvegger: Moelven Nordia l Tredører: Maxbo / Swedoor l Blydører: Strålskydd RSE l Ståldører: Rapp Pyrotec l Foldevegger: Sørlie Prosjektinnredninger l Instal-
lasjonsgulv: GBT Concept l Tak-
tekking: Fagprosjekt l Kjøkkeninn-
redning og hvitevarer: Inform l Kjøkkeninnredning og hvitevarer 2.- 4. etasje: Küchen Norge l Ventilasjon, rør og elektro: Bravida Norge l Heis: Starlift

Verken beliggenhet eller utforming gjør at Wilberg Atrium kan beskyldes for å stikke seg unna. Ikke minst med tanke på at 21.000 biler passerer nybygget hver dag, eller at bygningsform og fasadedesign skiller seg markant ut blant nabo-
bebyggelsen. Bak bygg-
herrenavnet Wilberg Eiendom AS finner vi Fredriksborg Eiendom AS, som er en stor eiendoms-besitter og – utvikler, med tyngdepunkt i de fire største byene i Østfold.

To former
– Tanken var at det skal være en skulpturell dynamikk i designet når man beveger seg rundt. Det er et langt bygg, og vi ville bryte det litt ned med to former med hvert sitt hovedmateriale. Den ene formen er puss med et mørkt uttrykk som en slags forankring i bakken. Mens den andre formen – system-fasade med glass- og plate-kledning fra Ivarsson – beveger seg opp og strekker seg rundt og er langt mer ekspressiv i uttrykket, forklarer Jarl Ture Vormdal i Griff Arkitektur.

De to høyere volumene på hver ende mot nord og syd er på henholdsvis tre og fire etasjer. Mellom dem, på en lavere bygningsdel på to etasjer, er det etablert en felles takterrasse for leietakerne. Den skal kompensere for de noe begrensede utearealene, men er også et element i grønnstrukturen for å få Breeam-sertifiseringen på plass. Wilberg Atrium har en dyp og bred bygningskropp, så på takterrassen er det også tre sett med overlysvinduer som reflekterer dagslys inn i lokalene.

Wilberg Atrium ble byggemeldt på et tidspunkt hvor miljø-kombinasjonen ikke var definert. Skisseprosjektet som ble rammesøkt hadde for få elementer i seg, så en ny gjennomgang og etterprøving måtte til for å kunne møte kravene til BREEAM.

– Det var et viktig moment, for med de økte kravene stilte det store krav til hele organisasjonen og entreprenørene som kom inn, sier Vormdal.

Kontrakten til Ove Skår AS er på vel 82 millioner kroner. Østfoldentreprenøren har ikke hatt oppdrag for Fredriksborg Eiendom tidligere, og hadde heller ikke hatt noen erfaring med BREEAM-bygg tidligere.

I tidlig utførelsesfase var det imidlertid grunnarbeidene som var krevende.

– Vi bygger på kvikkleire og tett inntil RV109. Utfordringen var å sikre byggegropa ved utgraving til p-kjelleren som er på vel 1.800 kvadratmeter. Vi vurderte spunt, men endte opp med kalksta-bilisering, forteller prosjektleder hos Ove Skår AS, Jan Erling Grav.

– Vi hadde fysisk oppstart i mars 2013, men hadde i hele prosjekteringsfasen hatt fokus på BREEAM-krav og hva som måtte til for å kunne sanke de nødvendige poengene. Vi benyttet oss av Itech som rådgiver, samtidig som vi i egen prosjektledelse tilegnet oss all den kompetansen vi kunne. Vi vet jo at Wilberg Atrium ikke blir det siste Breeam-prosjektet Ove Skår AS kommer til å gjennomføre, sier Grav.

Wilberg Atrium har tre innganger. Fredrikstad Dyrehospital er en av Norges største i sitt slag, og er leietaker for nesten hele første etasje. Men også Bravida, BDO, Anebyhus, Privatmegleren og Nordea sikret seg arealer i nybygget, og har innganger i hvert sin ende av bygget.

Den gråblå fasaden med ivarssonplater har en «urytmisk» vindusplassering. Tømrerarbeidet her var spesielt krevende.

– Det var ikke lett å få vinduer og plater til å gå opp, med horisontale bæringer og vinduer som møtes i hjørnene. Selv om vi gjorde dette med egne erfarne ansatte, var det nok mer tidkrevende enn vi først så for oss, bekrefter Grav.

– De vertikale vinduene i den mørke pussfasaden går litt opp og ned. Der er det håndterlig. Innenfor hver kontorseksjon er det et gitt antall vinduer for å få nok dagslys inn. De er ikke gjentakende og mønsteret er ikke tilfeldig, selv om det ser slik ut. Det trengs en nøye presisjon for at plate- og vindusmønsteret skal gå opp i hverandre. Utfordringen lå i å få rutemønsteret presist med kun noen millimeters klaring. Det skal treffe eksakt i hjørner med vindusinnsettinger og plateposisjoner. Rent tømmerteknisk er det mildt sagt utfordrende. Her gjorde Ove Skår AS en formidabel jobb med å ta seg tid, og ved å ha et presisjonsnivå som er vesentlig høyere enn det en dessverre ofte kan oppleve ellers i byggenæringen, påpeker Vormdal.

Ventilasjon i gulv
Et av de innovasjonselementene som ble tatt inn i prosjektet er installasjonsgulvet. Det er lagt i alle rene kontorlokaler fra andre etasje og opp. Målet var fleksibilitet, luftkvalitet og en ytterligere reduksjon av driftskostnadene. GBT Consept AS leverte et installasjonsgulv der alt av teknikk – også ventilasjon – er lagt i mellomrommet mellom dekket og installasjonsgulvet. Hele gulvet er altså en ventilasjonskanal.

– Et tradisjonelt ventilasjonssystem i taket trenger nesten dobbelt så mye luft inn for at det skal oppleves som samme kvalitet som den vår løsning gir. Og krever nesten seks ganger så mye i energiforbruk, forteller daglig leder Lars Vestermo i GBT Concept.

– Det som skiller oss fra andre er helhetstankegangen og totaliteten. Vi har produkter og løsninger som er utviklet for å integreres med installasjonsgulvet. Vi har jobbet mye med nytenkende byggherrer og arkitekter som er opptatt av lave driftskostnader og fleksibilitet, sier Vestermo.

Wilberg Atrium er i Energiklasse A, og har en BREEAM Very Good-sertifisering.

– Prosjekteringsprosessen knyttet til BREEAM regulerer hvordan vi jobber med et prosjekt, og hvordan vi dokumenterer at vi følger opp de kravene som BREEAM setter til nye bygg. Men kravene gjelder også drift, etterprøving og i en driftsituasjon. BREEAM-sertifiseringen slut-ter ikke ved ferdigstillelse, det fortsetter i byggets levetid, sier Vormdal.


Flere prosjekter