Nordseter skole

Prosjektleder Stig Rømo i totalentreprenør Betonmast (til venstre) og prosjektleder Kristian Dølvik i byggherre Undervisningsbygg Oslo

På Nordstrand i Oslo har et tett samarbeid gitt et tett bygg som har overgått alle byggherres forventninger. Partnering på prosjektet har resultert i en positiv, konfliktfri arbeidsplass med null skadefravær, rapporterer total-entreprenør Betonmast.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Skolebygg

Entrepriseform:
Totalentreprise i partnering

Entreprisekostnad:
241,9 millioner kroner

Bruttoareal: 7.480 kvm

Byggherre: Undervisningsbygg

Totalentreprenør: Betonmast Oslo

Arkitekt: Planforum arkitekter

Totalrådgiver: Norconsult

Øvrige partnere i alliansen: Rørlegger: Oras l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Lys og Varme

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Indre Østfold Ventilasjon / Imtech Automasjon l Oppmåling: Solli & Hoff Oppmåling l Grunn-
arbeider: Reiersen Entreprenør-
forretning / Follo Fjellsprengning l Anleggsgartner: Vidar Østre l Betongarbeider: Kramer Entreprenør / Veum Betong / Radonmannen l Gulvavretting: Gauksås Gulvstøp / Toten Gulvavretting l Betong-
elementer: Contiga l Kjøkken og øvrig innredning: Idema l Rivning: Øst-Riv l Stålkonstruksjoner: Vangen Stålmontasje l Trapper/rekkverk/smedarbeider: SIAS / NOR-
Construction l Tømrer: Scandicon Byggeteknik l Snekkerarbeid: Hoff Snekkerverksted l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Maler: LG-Mal l Himlinger: Oslo Bygginnredning l Byggtapetserer: Ragnar Andersson l Mur- og flisarbeid: Murmester Rolf Holm l Branntetting: Oslo Brann-
sikring l Lås og beslag: Låsgruppen l Solavskjerming: Solskjermings-
gruppen l Ståldører: Daloc l Glass og alu: GlassTeam l Tredører: Jeld-Wen l Innv. blikkenslagerarbeider: Dan Blikk l Taktekking og utv. blikken-
slagerarbeider: Euroblikk & Tak l Lekeplassutstyr: CH Prosjekt

Når klokken ringer inn til første skoledag i august, vil mange forventningsfulle barneskoleelever starte det nye skoleåret i et splitter nytt bygg. Nordseter skole er et viktig kort i kabalen for skoledekningen på Nordstrandsplatået, og omtrent 7.480 kvadratmeter med nybygg for 630 elever i passivhusstandard gjør den samlede skolen i stand til å huse omtrent 1.130 elever fra første til tiende klasse.

– Dette blir en skole av betydelig størrelse, også i nasjonal sammenheng, påpeker prosjektleder hos byggherre Undervisnings-
bygg Oslo, Kristian Dølvik.

Enkelt, men utfordrende
Nybygget, som omfatter både ordinære og spesialiserte undervisnings-
rom, gymsal, kontorer, garderober, auditorium, bibliotek, og aula, med mer, er bygget i passivhus-standard, og er oppført med et bæresystem i stål og prefabrikkert betong.

– Selve bygget er tradisjonelt konstruert, med plasstøpte vegger og dekker under terreng, og med stål og prefab over bakkenivå. Det var viktig å sikre fremdriften, så vi valgte blant annet å bruke prefabrikerte ring-
murselementer for å spare tid tidlig i prosjektet, forteller prosjektleder i totalentrep-
renør Betonmast, Stig Rømo.

Prosjektlederen påpeker også at man har brukt mye ressurser på detaljer ved bygget for å nå målet om passivhusstandard, og man har gjort tetthetsmålinger med registrerte verdier nede på 0,3 luftutvekslinger per time.

Rømo understreker at Nordseter skole slett ikke har vært et prosjekt uten utfordrende oppgaver. Hver eneste kvadratmeter av et 15.000 kvadratmeter stort uteområde er endret, og fremstår i dag med ny parkeringsplass, oppgradert adkomstvei og fargerike aktivitets- og idrettsområder. Nybygg og utomhus på Nordseter skole har blitt oppført over en stram byggetid på ett og et halvt år mens det har vært full drift i eksisterende Nordseter ungdomsskole på samme tomt.

– Dette har satt veldig strenge krav til god fremdriftsplanlegging og koordinering mot eksisterende skole, sier Rømo.

Sprengning i skolegården
Sikkerhetsfokus har stått i høysetet, og man har tatt mange grep for å ha så lite som mulig negativ innvirkning på elevenes og lærernes skolehverdag.

– I flere uker sprengte vi hver dag nøyaktig klokken 11:48, to minutter før storefri. På denne måten kunne elevene i klasserom som vendte ut mot området, som en ekstra sikkerhetsforan-staltning, forlate rommene før vi sprengte, sier prosjektlederen.

I tillegg til skole i drift er det boligblokker rundt på alle kanter, med de utfordringer det medfører med tanke på arbeidstid og støy.

Sammen for suksess
Både Rømo og hans prosjektlederkollega i Undervisningsbygg trekker frem samarbeidsformen i prosjektet som en helt sentral suksessfaktor for prosjektet.

Totalentreprise i partnering er entrepriseformen Undervis-ningsbygg har valgt for Nordseter skole, og alle partnere i samarbeidet har skrevet under på en kontrakt som gir klare føringer for hvordan man skal samarbeide og hva som skal til for at samspillet skal fungere.

– Det at hele prosjektorganisasjonen har forpliktet seg, og er solidarisk ansvarlige for å innfri målene for tid, kostnad og kvalitet, har sikret felles måloppnåelse og null konflikt. Opplevelsen hos alle på prosjektet er at dette prosjektet har vært enestående å arbeide med. Det har rett og slett vært moro, sier Rømo entusiastisk.

Undervisningsbygg, Betonmast, Planforum Arkitekter, Bjerke Ventilasjon, Lys og Varme, Oras og Norconsult står sammen i partneringen, og samarbeidsformen har, ifølge Rømo og Dølvik hos entreprenør og byggherre, gitt et ikke-konflikt-basert arbeidsmiljø og et prosjekt som har innfridd og overgått ambisiøse forventninger både til kostnader og gjennomføringstid.

Utfordring med mersmak
Overlevering 22. mai er en hel måned tidligere enn først avtalt for prosjektet, som startet i november 2012.

– Byggherre er veldig godt fornøyd. Jeg vil si at entreprenør, i samspill med rådgivere og Undervisningsbygg har greid jobben utmerket, sier Kristian Dølvik i Undervisningsbygg.

– Hele leverandørorganisasjonen har vært sammen med bygg-
herre om dette. Sammen har vi et kvalitetssikrings- og et incentivregime, samt et felles solidaritetsansvar for å innfri prosjektets målsettinger. Dette inspirerer til å gjøre ting riktig på første forsøk, og unngå omkamper, sier Dølvik.

Han legger til at entreprenørenes etterrettelige og utrettelige oppfølging av produksjonen også har resultert i god etterfølgelse av miljøkrav og en H-verdi på null.

– Det har vært en lærerik og utfordrende opplevelse, sier Stig Rømo, og legger til at samarbeidsformen absolutt har gitt mersmak.


Flere prosjekter