Nore Neset ungdomsskule

Rambøll har tegnet og Hent ført opp Nore Neset ungdomsskole på Hagavik i Os kommune.

Fakta

Sted: Hagavik, Os kommune

Prosjekttype: Nybygg, skole

Kontraktssum eks mva:
112 millioner kroner

Bruttoareal: 5.500 kvm

Tiltakshaver: Os kommune

Totalentreprenør: Hent

Arkitekt: Rambøll

Landskapsarkitekt: Staren

Rådgivere: RIB og RIGeo: Asplan Viak l RIV og RIAku: Cowi l RIE: Sønnico Elektro

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeider: Staren l Betongarbeider: Nilsen & Sture Betong l Stålarbeid/ stål-
konstruksjoner: DS Molin Stålkon-
struktion l Smedarbeider: Geilafer Nuf l Takplater og taktekking: Talitor l Taktekking: Fløysand Tak l Taksikring med wire: Carl Stahl avd Odda l Stålplater på tak: Tata Steel l Glass- og alu.arbeider: Kebo Glass l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen Hordaland l Dører: Nordic Dørfabrikk l Blikkenslager: Fløysand Blikk l Tømrer: Byggmesteren Vest l Systemhimlinger: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Systemvegger: Bergen Bygginnredning l Foldevegger: GHV Montasje l Maler: BHB og Malermester Røed l Byggtapetserer og gulvlegger: Magnus Stigen l Parkett: ABS Parkettgruppen l Mur og flis: Stor-Bergen Mur og Flis l Spilehimling og veggelementer: Otretek l Rørlegger og automasjon: Oneco l Elektro: Sønnico Elektro l Ventilasjon: Ingeniørfirmaet R Torgersen l Branntetting: Brann og Sikkerhetsforum l Lås og beslag: Bergen Låsservice

Nore Neset ungdomsskule har kapasitet på cirka 450 elever, 150 på hvert trinn. Undervisning skjer i klasserom, praksisrom og grupperom.

112 millioner kroner
Tiltakshaver er Os kommune, og bygget er ført opp i total-entreprise. Hents entreprisekostnad er 112 millioner kroner eks mva. Byggestart var i november 2012, og de bygningsmessige arbeidene var ferdig til påsken i år, mens uteom-rådene skal fullføres innen juni.

Anleggsleder Kai Høe i Hent forteller at bygget har to fulle etasjer, kjeller med tekniske rom under den sentrale delen og et samlet areal på cirka 5.500 kvadratmeter.

Masseutskiftet til fjell
Tomten på Hagavik bestod av småkupert terreng og myr. Knauser er sprengt bort og tomten er masseutskiftet til fjell med komprimerte sprengsteinsmasser.

Under bygget var det en fem meter dyp byggegrop på 400 kvadratmeter. Kjelleren er støpt i vanntett betong.

Stål og hulldekker
Bygget er vinklet og har bærende konstruksjon av stål og hulldekker. Taket bæres av stålplater og har en helning på fem grader. Fasadene er kledd med Kebony. Det er glassfasader ved hoved-inngangen midt på bygget.

Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Bygget er trykktestet og har en luftveksling på 0,8 per time. Det ble praktisert rent tørt bygg under opp-
føringen. Hele bygget har universell tilgjengelighet. Spiler på vegger og himlinger i fellesareal demper trinnlyd. Det er mulig å utvide skolen hvis det blir ønskelig. Sorteringsgraden for bygg-
avfall er 92 prosent.

Nore Neset ungdomsskule er prosjektert og bygget etter Tek10. Bygget har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe mot luft. Ventilasjonen er balansert, har varmegjenvinning og tre aggregat. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering. Bygget har sentral driftskontroll. Solavskjerming skjer med utvendig duk på vinduene. Det er plass til cirka 60 biler langs veien inn til skolen.

Krevende tak
Kai Høe forteller at byggingen har gått greit.

– Den største utfordringen var det meget komplekse taket som bøyer seg i ulike retninger. Det jobbet vi mye med og vi tar nyttige erfaringer fra hvordan vi løste det med oss videre, sier Høe.

70 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Skolen er ført opp uten fraværsskader.

Åpen og transparent skole
Sivilarkitekt Lars Jarle Nore i Rambøll forteller at Nore Neset ungdomsskule har vært et spennende og inspirerende prosjekt å få jobbet ut og realisert. Nore har sammen med kollega Thomas Joe Evetts vært ansvarlig for konsept, utforming og oppfølging av arkitektfagene for den nye skolen.

Nore sier det har vært et godt samarbeid med byggherrens styringsgruppe og brukergruppene ved utvikling av konseptet i prosjektets tidligfase og en inspirerende arbeidsprosess.

– Hent har i gjennomføringen av prosjektet har vært svært lojal med hensyn til å ville realisere intensjonene i det konseptet som lå til grunn for anbudskonkurransen. Materialvalg og utførelses-kvaliteter er ivaretatt på en så god måte, sier Nore.

Os kommune ønsker at den nye skolen skal fremstå som en åpen og transparent skole. Det skulle være god visuell kontakt mellom de ulike funksjonene, rommene og avdelingene i det nye bygget.

Det utførte konseptet er basert på en åpen V-formet planstruktur med fellesfunksjoner samlet rundt et atrium med en generøs amfitrapp i senter av anlegget. Fellesfunksjonene binder sammen etasjene og de ulike trinnbasene. Et markant takopplett over midtpartiet åpner opp og gir mye lys til og skaper luftighet i det åpne atriet.

– I motsetning til de mange kompakte og nokså lukkede skole-byggene som er utført den senere tid, er Nore Neset ungdoms-
skule utformet med generøse dagslysarealer i rommene og gjennomlyste transparente arealer i arbeidsenhetene, sier Nore.

Det allmenne læringsarealet er organisert i tre trinnbaser med flerfunksjonelle arbeidsenheter som inneholder arbeidsrom til elevene gruppert rundt et felles aktivitets- og prosjektrom. Det er lærerarbeidsplasser, garderober og egen inngang knyttet til hvert trinn.


Flere prosjekter