Smietunet

På Kvernaland på Jæren har Jærentreprenør AS fullført to blokker av tre i boligprosjektet Smietunet.

Fakta

Sted: Kvernaland

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Samlet salgssum:
Ca 105 millioner kroner

Bruttoareal: Ca 7.500 kvm

Tiltakshaver: Vibå AS

Totalentreprenør: Jærentreprenør

Arkitekt: Sjo Fasting

Rådgivere: RIB: Dimensjon Rådgivning l RI Grunnarbbeider: Multiconsult l RIBr: BrannCon

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Stikkaren l Grunn-
arbeider utomhus: Nils Reime Maskin l Betongelementer: Hårr Betong l Taktekking: Icopal Tak l Rekkverk i stål: Trappeteknikk l Stålarb tak: Stålteknikk l Tømrer: Gann Tre l Maler: Vatland & Sønn l Mur og flis: Chem-Con l Rørlegger: Sig. Halvorsen Bryne l Elektro: HS Vagle l Ventilasjon: Brødrene Aase l Branntetting: Lilleland l Kjøkken, bad og garderobe: HTH l Garasjeport: Gapo l Transport og mottak bygg-
avfall: Westco

De to blokkene i byggetrinn 1 (blokk A og B) rommer til sammen 32 leiligheter. De har fire etasjer og p-kjeller. Det samlete arealet i første byggetrinn er 7.500 kvadrat-meter. Tiltakshaver er Vibå AS. Prosjektet er tegnet av Sjo Fasting og ført opp i totalentreprise av Jær-
entreprenør. Byggestart var i august 2012. De to blokkene ble overlevert 4. april i år. Samlet salgssum for leilighetene er cirka 105 millioner kroner.

32 leiligheter
Prosjektleder Frode Kleive-
land i Jærentreprenør forteller at leilighetene varierer fra 51 til 158 kvadratmeter. Standarden er høy. Alle leilighetene har egne balkonger eller terras-
ser. Det er formiddagssol fra svalganger mot sørøst og sol om ettermiddagen fra balkonger og terrasser mot nordvest. De mindre leilighetene har besøksstandard, mens de store har livsløpsstandard. Lyse og Jæren kabelnett har levert TV og bredbånd. Alle leilighetene har egen biloppstillingsplass og bod i parkeringskjelleren. Nordvest for byggene er det opparbeidet lekeplass, sittegrupper, felles grillsted og beplantning.

Plasstøpt betong
Smietunet ligger på en fem måls tomt. Entreprenøren valgte å masseutskifting med sprengsteinsmasser heller enn peling. Siden parkeringsanlegget strekker seg under begge blokkene var det ikke nødvendig å legge radonduk i grunnen.

De to blokkene har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Taket er kledd med stålplater. Fasadene har hvit trekledning. Det er 25 cm isolasjon i vegene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Sorteringsgraden for byggavfall er på cirka 70 prosent. Bygging av Blokk C pågår.

105 kWh
Smietunet er prosjektert etter kravene i Tek07. Oppvarming skjer med panelovner, mens tappevann varmes opp med felles varmepumpe. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er cirka 105 kWh. Leilighetene i Smietunet er i energiklasse B, med unntak av en som er i klasse A. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med eget ventilasjonsaggregat med varmegjen-vinning. Luftinntak er på svalgangene, utkast over tak. Teknisk rom er plassert i parkeringskjeller.

Grei byggeprosess
Frode Kleiveland sier at byggingen har fulgt fremdriftsplanen og gått greit. I halvannet år har i snitt 25 personer vært med på byggingen. Jærentreprenør har til enhver tid fire-fem lærlinger i sin stab. Flere av disse har vært med på byggingen av Smietunet. Jærentreprenør har ifølge Kleiveland bygget boligblokker i mange år og opparbeidet seg svært god kompetanse på slike prosjekter. Denne kompetansen er tatt med inn i dette prosjektet.

Arkitektur

Sivilarkitekt Mette Haase i Sjo Fasting forteller at det arkitek-toniske hovedgrepet bak Smietunet er å få frem en enkelhet som tåler tidens tann.

– Det er et langstrakt bygg som er delt opp i to bygningskropper for å bryte ned det store volumet, og skape gode forbindelser til de grønne fellesområder. Bygget er oppført i lys trekledning med balkonger utført i en lettere konstruksjon som er hengt på det ellers så definerte volumet. Vi har lagt vekt på trekke lys inn i leilighetene med store vinduspartier som går fra gulv til tak ved balkongene. Vinduene

på resten av bygningskroppen varierer alt etter funksjon og behov, og danner dermed et mer sporadisk mønster på den ellers så stramme fasaden. Smietunet består av lyse og luftige leiligheter i sentrum av Kvernaland og tett på Frøylandsvannet, sier Haase.


Flere prosjekter